Evropski sud pravde: Žene koje trpe nasilje u porodici dobiće status izbeglice

Evropski sud pravde presudio je da se ženama može dati status izbeglice, ako im u zemlji porekla preti fizičko ili psihičko nasilje, što uključuje seksualno i nasilje u porodici.
Evropski sud pravde: Žene koje trpe nasilje u porodici dobiće status izbeglice
Foto: Pixabay
Presuda Evropskog suda pravde je doneta na osnovu slučaja turske državljanke kurdskog porekla koja je izjavila da ju je porodica naterala na brak, a da joj je muž pretio i da ju je tukao, prenosi Dojče vele.
Ona je podnela zahtev za dobijanje međunarodne zaštite u Bugarskoj, rekavši da bi njen život bio ugrožen ukoliko bi se vratila mužu.
Izbeglički status se dobija ako je osoba napustila svoju zemlju zato što je proganjana zbog svoje rase, vere, nacionalnosti, političkog mišljenja ili pripadnosti određenoj društvenoj grupi.
 
Sud je sada jasno odredio da se žene u celini mogu posmatrati kao društvena grupa, dodavši da im se čak i ako žene ne ispunjavanju "izbegličke karakteristike" i dalje može odobriti tzv. supsidijarna zaštita.
 
To važi ako su zaista u opasnosti da postanu žrtve nasilja ili čak da budu ubijene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet