Hiljade čekale u redovima da podrže predsedničku kandidaturu Borisa Nadeždina

Hiljade ljudi u više ruskih gradova stajale su prethodnih dana u redovima, na velikoj hladnoći, kako bi potpisom podržale kandidaturu profesora Borisa Nadeždina na predstojećim predsedničkim izborima.
Nadeždin, 60-godišnjak koji je bio član više partija i poslanik donjeg doma ruskog parlamenta od 1999. do 2003. godine, nema gotovo nikakve šanse protiv šefa države Vladimira Putina, ali bi mogao da ostvari solidan rezultat na predsedničkim izborima 17. marta.
 
"Skupljanje potpisa za nas je proteklo neočekivano dobro. Nismo ovo očekivali, da budem iskren", rekao je Nadeždin za Asošiejted pres, pošto su brojni građani podržali njegovu kandidaturu.
Nadeždin je skupljao potpise kao kandidat vanparlamentarne stranke Građanska inicijativa. Pošto njegova stranka nije u parlamentu, on nema garantovano mesto na glasačkom listiću i mora da prikupi više od 100.000 potpisa, uz uslov da po 2.500 mora da bude iz svakog od više desetina regiona u Rusiji.
 
Iako je malo verovatno da će pobediti i dalje popularnog Putina, dugi redovi Nadeždinovih pristalica predstavljaju redak znak protesta, prkosa i optimizma u Rusiji, gde se vlast surovo obračunava sa neistomišljenicima od početka napada na Ukrajinu pre gotovo dve godine, navodi AP.
Nadeždin otvoreno poziva na okončanje rata protiv Ukrajine, na prekid mobilizacije i na početak dijaloga sa Zapadom. Kritikovao je i represiju ruskih vlasti nad aktivistima koji se zalažu za prava LGBT populacije.
 
Nadeždin je stekao veći broj pristalica pošto su opozicioni lideri u inostranstvu, uključujući bivšeg tajkuna Mihaila Hodorkovskog, i pristalice zatvorenog protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog, pozvali Ruse da podrže bilo kog kandidata koji bi Putinu mogao da uzme deo glasova.
 
Neki analitičari navode da je rast podrške Nadeždinu iznenadio čak i Kremlj, iako je Putinov portparol Dmitrij Peskov juče kazao da ga "ne vide kao rivala", navodi AP.
 
Pristalice Nadeždina, koje su u Moskvi i Sankt Peterburgu čekale u redu za potpis, rekle su za AP da im je to pružilo retku priliku da budu sa istomišljenicima koji žele drugačijeg lidera od Putina (71), koji Rusijom vlada 24 godine.
 
Ruska Centralna izborna komisija do sada je odobrila učešće tri kandidata, predložena od parlamentarnih stranaka koje podržavaju politiku Kremlja.
 
To su Nikolaj Haritonov iz Komunističke partije, Leonid Slucki iz nacionalističke Liberalno-demokratske partije i Vladislav Davankov iz Stranke novih ljudi. Haritonov je bio protivkandidat Putinu na izborima 2004. godine i zauzeo je drugo mesto, sa 13,7 odsto glasova.
 
Vlasti su u decembru zabranile učešće na izborima demokratski orijentisanoj novinarki Jekaterini Duncovoj, protivnici rata u Ukrajini, navodeći kao razlog tehničke greške u njenim dokumentima.
  • Vlada

    27.01.2024 08:26
    Ruski Nestorovic.
  • Б

    26.01.2024 22:32
    Опрез!
    Сирома човек. Нека се пази прозора, аутомобила, чаја... ма, може да се пази свега, али му то неће помоћи.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet