SAD izvele vazdušne napade u Iraku i Siriji: Najmanje 16 poginulih, pogođeno više od 85 ciljeva

SAD su tokom noći izvele vazdušne napade na proiranske položaje u Iraku i Siriji. Irak navodi da je ubijeno najmanje 16 ljudi, uključujući civile u napadima.
Američka vojska tvrdi da je pogođeno više od 85 ciljeva. Damask optužuje Vašington da na "opasan način" rasplamsava sukobe na Bliskom istoku, dok London ističe da nepokolebljivo stoji uz SAD.
 
SAD su lansirale vazdušni napad na desetine lokacija u Iraku i Siriji, koje koriste militanti koje podržava Iran, u uvodnoj salvi odmazde za napad dronom u kojem su prošlog vikenda ubijena tri pripadnika američke vojske u Jordanu, rekli su zvaničnici Asošiejted presu, prenosi Guardian.
Početni udari bespilotnih i letilica sa posadom pogodili su štabove komande i kontrole, skladišta municije i druge objekte, navodi AP.
 
Američki zvaničnici rekli su Rojtersu da su napadi bili usmereni na objekte povezane sa iranskom Revolucionarnom gardom i milicijama koje ona podržava.
Tri naleta vazdušnih napada targetirala su iranske militante na jugu Sirije, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.
 
U napadima je bilo žrtava, prenosi NBC navode ove organizacije.
 
Centralna komanda SAD rekla je da njene snage sprovode vazdušne napade, kao i da su pogodile više od 85 meta.
 
Najmanje 16 osoba poginulo u napadima SAD na proiranske ciljeve u Iraku
 
Najmanje 16 osoba je ubijeno, uključujući civile, a 25 je ranjeno u američkim vazdušnim napadima na proiranske ciljeve u Iraku, saopštila je danas kancelarija iračkog premijera Mohameda Šija al Sudanija.
 
U saopštenju su ti napadi osuđeni kao "nova agresija na suverenitet Iraka" i demantovane tvrdnje da je vlada Iraka sa SAD prethodno koordinirala napade, a te tvrdnje su nazvane "lažima", preneo je Rojters.
 
"Prisustvo vojne koalicije predvođene SAD u regionu postalo je razlog za ugrožavanje bezbednosti i stabilnost u Iraku i opravdanje za uključivanje Iraka u regionalne i međunarodne sukobe", navodi se u saopštenju.
 
Iran: Američki vazdušni napadi krše suverenitet Iraka i Sirije
 
Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je noćašnje vazdušne udare SAD u Iraku i Siriji i optužilo zvanični Vašington da je "povredio suverenitet i teritorijalni integritet" te dve zemlje.
 
U saopštenju portparola iranskog ministarstva spoljnih poslova Nasera Kananija navodi se da su američki napadi "još jedan avanturistički i strateški promašaj Sjedinjenih Država koji ce rezultirati povećanjem napetost i nestabilnosti u regionu", prenosi Rojters.
 
Iran odbacuje tvrdnju Vašingtona da je Teheran povezan sa napadom dronom, opisujući ga kao zaveru onih koji žele da uvuku SAD u novi regionalni sukob.
 
Teheran navodi da regionalne grupe otpora ne primaju naređenja od Irana i da deluju nezavisno.
 
Velika Britanija: Nepokolebljivo uz SAD nakon udara na proiranske ciljeve na Bliskom Istoku
 
Velika Britanija saopštila je danas, nakon što je američka vojska pokrenula talase vazdušnih udara u Iraku i Siriji na ciljeve povezane sa Iranom, da je "nepokolebljivo" uz SAD i izrazila podršku pravu Vašingtona da uzvrati na napade.
 
"Velika Britanija i SAD su pouzdani saveznici. Ne bismo komentarisali njihove operacije, ali mi podržavamo njihovo pravo da odgovore na napade. Mi već dugo osuđujemo destabilizujuće aktivnosti Irana širom regiona, uključujući pružanje političke, finansijske i vojne podrške brojnim militantnim grupama", navodi se u saopštenju portparola britanske vlade, prenosi Rojters.
 
Bajden: Odgovor počeo, nastaviće se u vreme i na mestima koje SAD izaberu
 
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je naredio vojne udare na objekte u Iraku i Siriji koji su u vezi sa grupama koje su izvršile napade na američke snage, navodeći da ce se ti napadi nastaviti u vreme i na mestima koje SAD izaberu.
 
"SAD ne traže sukob na Bliskom istoku ili bilo gde drugde u svetu. Ali neka svi oni koji žele da nam nanesu zlo znaju da, ukoliko naude i jednom Amerikancu, mi ćemo odgovoriti", istakao je Bajden, prenosi Rojters.
 
SAD su pokrenule napade u Siriji i Iraku kao odgovor na napad dronom na američku vojnu bazu u Jordanu u nedelju, kojem su poginula tri vojnika.
 
Bela kuća je operaciju, koja je trajala oko 30 minuta, proglasila uspešnom, rekao je zvaničnik Pentagona.
  • Sasa Jakovljevic

    03.02.2024 15:37
    Zlo x 3
    Trenutno Amerika ima više neprijatelja od naci nemačke i polako povećava broj. Sa druge strane, normalne zemlje uviđaju ko im je prijatelj. Dolazi neminovan kraj Amerima
  • levat

    03.02.2024 15:10
    ( ja jesam daleko od Iraka i Sirije , i vidim da su to nefunkcionalne države -- toliko znam i napisati ),
    ali ipak ih ne razumem : zašto ne mogu da jednim ključnim udarom , da očiste sve " izvoznike demokratije i izvoznike slobode i izvoznike ljudskih parava i vrednosti " koji su tu bez njihovog odobrenja.
  • Leni

    03.02.2024 14:32
    Kurcevitost
    Tog tipa smo vidjeli kroz istoriju kako se završava .,nece biti ni kod njih drugačije, svet je sada mnogo edukovaniji i medupovezan sve se zna ,pa i lazi na osnovu kojih ruse deo po deo sveta pljackajuci njegove resurse .,.,... DOSTA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.