Severna Irska prvi put dobila republikansku premijerku: Na čelu vlade Mišel O'Nil

Nova premijerka Severne Irske je liderka stranke Šin fejn Mišel O'Nil.
Severna Irska prvi put dobila republikansku premijerku: Na čelu vlade Mišel O'Nil
Foto: Beta/AP
Ona je za predsednicu vlade imenovana prvi put pošto ju je proglasio parlament te britanske provincije, a kao liderka stranke koja je nastala od nekadašnje Irske republikanske armije (IRA).
U parlamentu u kojem je do sada Demokratska unionistička stranka (DUP) uvek bila dominantna, partija Šin fejn dobila je odlučujuću ulogu posle pobede na izborima 2022. godine.
 
Međutim do imenovanja premijera je došlo tek danas, 3. februara, jer je DUP završila sa dvogodišnjim bojkotom institucija zbog trgovinskih pitanja vezanih za istupanje Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (Bregzit).
Posle pregovora sa vladom u Londonu o rešavanju tih nesuglasica, za zamenicu premijera izabrana je članica DUP, Ema Litl-Pengeli sa kojom će Mišel O'Nil sarađivati.
 
"Ovo je istorijski dan. Kao premijerka odlučno sam za pozitivne promene za sve, kao i da radim zajedno sa drugima na unapređenju našeg društva, u duhu poštovanja, saradnje i jednakosti", napisala je nova premijerka na društvenoj mreži X.
Član DUP-a Edvin Puts izabran je za predsednika parlamenta.
 
Šin Fejn je nekada bio političko krilo IRA.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.