Sud potvrdio zabranu kandidature opozicionom političaru Borisu Nadeždinu

Vrhovni sud Rusije potvrdio je odluku kojom je opozicionom političaru Borisu Nadeždinu zabranjeno da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima, koji treba da budu sredinom marta.
Sud potvrdio zabranu kandidature opozicionom političaru Borisu Nadeždinu
Foto: Pixabay
Nadeždin, koji je član gradskog veća Dolgoprudnija u Moskovskoj oblasti i koji je bio nominovan kao kandidat za predsednika od strane partije Građanske inicijative, poznat je kao otvoreni protivnik rata u Ukrajini.
 
U saopštenju objavljenom na društvenim mrežama Nadeždin je rekao da će se žaliti na presudu kojom mu je zabranjena kandidatura.
Partija koja mu je pružila podršku, Građanske inicijative, nema poslanika u državnoj Dumi, a ruski izborni zakon nalaže da kandidati koji su nominovani od strane vanparlamentrnih stranaka moraju da sakupe barem 100.000 validnih potpisa, da bi im se mogla registrovati kandidatura.
Nadeždin je uspeo da sakupi 105.000 potpisa, međutim Ruska centralna izborna komisija je proglasila više od 9.000 potpisa sa spiska nevažećim i time ga automatski diskvalifikovala iz trke za predsednika.
 
Po ruskim zakonima potencijalnim kandidatima može biti poništeno najviše pet odsto potpisa za kandidaturu.
 
Do sada je četvorici kandidata, uključujući i trenutnog predsednika Vladimira Putina, potvrđena kandidatura za predsedničke izbore koji su zakazani za 15-17. mart.
 
Nijedan od trojice Putinovih protivkandidata se ne smatra stvarnim opozicionim predstavnikom, jer svi imaju svojevrsnu podršku Kremlja.
  • zztop

    05.03.2024 20:25
    Uz ovakve uslove baš me zanima ko će biti precednik RF... al ćemo se iznenaditi, AV je već napisao čestitku putinu ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.