Rezultat "super utorka": Bajden pobedio u 15 država, Tramp u 12, Niki Hejli iznenadila u Vermontu

Super utorak je prema projekcijama CBS aktuelnom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, doneo nominacije ispred demokrata u 14 saveznih država i Ajovi gde se glasalo poštom.
Rezultat "super utorka": Bajden pobedio u 15 država, Tramp u 12, Niki Hejli iznenadila u Vermontu
Foto: Beta/AP
Kandidat za predsedničku nominaciju republikanaca Donald Tramp pobedio je u 12 država.
 
Njegova protivnica unutar Republikanske stranke, Niki Hejli, iznenadila je u Vermontu gde trenutno vodi.
 
Čekaju se rezultati iz Minesote, Kalifornije i Jute.
Bajden i Tramp ostvarili su pobede na primarnim stranačkim izborima tokom "super utorka", kada je glasalo 15 saveznih država i jedna američka teritorija.
 
Prema projekcijama, Bajden je ostvario ubedljive pobede na demokratskim primarnim izborima u Vermontu, Ajovi, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Masačusetsu, Mejnu, Arkanzasu, Alabami, Teksasu, Koloradu, Juti, Minesoti i Kaliforniji. Jedini poraz predsednik SAD doživeo je na Američkoj Samoi, u južnom Pacifiku, gde je pobedu odneo Džejson Palmer.
Glas Amerike podseća da je 2020. godine ta američka teritorija odlučila se za demokratu Majkla Blumberga.
 
Na republikanskim izborima, Tramp je trijumfovao u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Mejnu, Alabami, Masačusetsu, Arkanzasu, Teksasu, Koloradu, Minesoti i Kaliforniji.
 
Jedina Trampova preostala suparnica za republikansku nominaciju, Niki Hejli, osvojila je najviše glasova u Vermontu, nakon što je prethodno pobedila u Vašingtonu.
 
Tokom "super utorka", ni Tramp ni Bajden nisu uspeli da osiguraju nominacije svojih stranaka, ali ovih 15 država i Američka Samoa kandidatima osiguravaju više od jedne trećine delegata.
Kako navodi Glas Amerike, glasovi super utorka omogućiće Bajdenu i Trampu da ubrzo dobiju većinu delegata, osvoje stranačke nominacije i ponovo se susretnu na opštim izborima zakazanim za novembar.
 
Nekoliko država koje su glasale u "super utorak" dodeljuju sve svoje delegate na stranačkoj konvenciji pobedniku pojedinačnih primarnih izbora, umesto da proporcionalno dodele glasove u skladu sa rezultatima glasanja, što bi, prema Glasu Amerike, moglo da ide u korist bivšem predsedniku.
 
Izbori za predsednika SAD u novembru biće 60. po redu.
  • Map

    06.03.2024 11:06
    Nenormalan narod, naucio plackati po celom svetu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.