Savet Evrope: Moć veštačke inteligencije iskoristiti u borbi protiv rodne nejednakosti

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić pozvala je danas da se moć veštačke inteligencije (AI) iskoristi kako bi se identifikovali pristrasnost i rodna nejednakost.
Savet Evrope: Moć veštačke inteligencije iskoristiti u borbi protiv rodne nejednakosti
Foto: Pixabay
U danas objavljenom saopštenju povodom Međunarodnog dana žena, ona je upozorila da ukoliko se ne iskoristi potencijal veštačke inteligencije da se premosti nejednakost - uključujući rodnu nejednakost - i spreči diskriminacija, veštačka inteligencija može postati i postaće sila koja učvršćuje, održava i pojačava tu nejednakost. 
 
Navodi se da je nedavna studija Saveta Evrope ukazala na nedostatke u postojećim mehanizmima za sprečavanje pojave diskriminacije u razvoju algoritamskih sistema.
"Pokrenuli smo rad na pružanju suštinskih smernica vladama kroz neobavezujući instrument o uticaju sistema veštačke inteligencije, njihovom potencijalu za promovisanje ravnopravnosti - uključujući rodnu ravnopravnost - i rizicima koje oni mogu izazvati u vezi sa diskriminacijom. Taj rad dopunjuje tekuće pregovore Saveta Evrope o globalnom sporazumu o primeni veštačke inteligencije na osnovama ljudskih prava, vladavine prava i demokratije", dodaje se.
Uz poziv da se kanališe moć veštačke inteligencije da identifikuje pristrasnost, da se pozabavi rodnom nejednakošću i da obezbedi inkluzivniji narativ i slike generalna sekretarka SE u saopštenju ukazuje da je potrebna rodno ravnopravnija i raznovrsnija radna snaga kako bi se pomoglo u suzbijanju pristrasnosti u sistemima veštačke inteligencije.
 
Za to su potrebni inkluzivnije obrazovanje i obuka o digitalnim veštinama širom Evrope, uz mnogo raznovrsnije učešće u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM), dodaje se.
 
Rešavanje izazova koje postavljaju nove tehnologije, uključujući veštačku inteligenciju, jedna je od prioritetnih oblasti nove Strategije rodne ravnopravnosti 2024-2029 koju je ove nedelje usvojio Savet Evrope i koja ponovo naglašava visok nivo posvećenosti država članica postizanju rodno ravnopravne Evrope za sve, ističe se u saopštenju iz Strazbura.
  • Spale

    08.03.2024 13:43
    Moze da se iskoristi i u borbi protiv nejednakosti ljudi. Protiv podele na visu i nizu kastu, protiv podele na gradjane prvog i drugog reda.
  • Prometej

    08.03.2024 08:31
    Protiv prirode
    Čovek & AI u zajedničkoj borbi protiv čoveka.
    Neko bi mogao pomisliti da na Zemlji već žive vanzemaljci koji polako sprovode svoju agendu uništavanja čovečanstva.
    I mora se priznati da im, na žalost, ide dobro.
  • Zemlja čudesa

    08.03.2024 04:15
    Skupo će koštati
    Svako nasilje nad prirodom završava se kaznom za nasilnika... Ove moderne uravnilovke u kojima "svi sve mogu" završiće se tragično. Priroda je stvorila muškarce i žene, različite po svojim osobinama, sa određenom svrhom koja je uspešno funkcionisala od postanka živih bića na Zemlji. Zadnjih 15-20 godina pojavili su se ovakvi mudraci koji bi dekretom i kaznama da to prepravljaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet