Edi Rama odbio da se izvini što je šakom u lice odgurnuo novinarku dok mu je postavljala pitanja

Premijer Albanije Edi Rama odbio je danas da se izvini zbog toga što je šakom u lice odgurnuo novinarku Ambroziju Metu, kako pokazuju snimci tog incidenta na društvenim mrežama.
Edi Rama odbio da se izvini što je šakom u lice odgurnuo novinarku dok mu je postavljala pitanja
Foto: Beta/AP
Negirajući da je pokazao agresivnost prema novinarki, Rama je poručio da ne samo da se neće izviniti, već da kompletno odbacuje to što je okarakterisan u komentarima posle tog incidenta kao lider koji je pokazao prezir prema kritičkim medijima.
 
"Naprotiv, pokazujem mnogim etičkim i ponekad neetičkim novinarima svoju punu spremnost da odgovorim na sva pitanja, iako su potonji navikli da ometaju i kontinuirano prekidaju odgovore", napisao je Rama na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.
Rama je naveo da mu je žao što takve "optužbe" ne poštuju vrednosti slobode i istine, a još više zbog toga što osuđivanje "imaginarne agresije" ne poštuje prave žrtve agresije moćnika prema novinarkama širom sveta.
Rama je naveo i da izvinjenja nakon "potpuno gnusne laži" neće biti i da su ostali novinari i snimatelji očevici "jednostavne istine da ne samo da nije bilo ničega ni blizu agresije", već i da je "na sva pitanja odgovoreno strpljivo, uprkos nekolicini netetičkih prekidanja", te da je posle uobičajenog razgovora sa novinarima otišao sa prijateljskim pozdravom.
 
"Što se tiče "neoprostivog" ponašanja, kao nekadašnji pionir slobodne štampe u svojoj zemlji, kada sam zbog slobode govora rizikovao život, osećam potpuno pravo da kažem da bi medijske organizacije trebalo da brinu o zaštiti vrednosti slobode, demokratije i novinarskog integriteta ne samo kada im preti vlast, već i kada ih potkopavaju pripadnici novinarske zajednice. U suprotnom, naša demokratska društva su zaista u problemu", poručio je Rama.
Na ovaj incident reagovala je i Međunarodna mreža "Žene u novinarstvu" navodeći da je "neprihvatljivo odgurivati novinarku". Mreža zahteva da se albanski premijer izvini i tretira novinare s poštovanjem.  
 
SafeJournalists: Neprihvatljivo ponašanje
 
Odbijanje premijera Albanije Edija Rame da odgovara na pitanja novinarke Ambrozije Mete, uz ponižavajuću opasku da "neznanje nije argument", te uz fizički kontakt i pokušaj da joj dodirne obraz, neprihvatljivi su i alarmantni, saopštila je danas međunarodna mreža novinarskih udruženja SafeJournalists.
 
"Taj incident samo je deo zabrinjavajućeg obrasca u kojem Rama pokazuje prezir prema novinarima, posebno ženama, koje postavljaju zahtevna pitanja", navela je ta novinarska mreža u saopštenju i zatražila da se Rama javno izvini Meti i medijskoj zajednici.
 
Istaknuto je da je Ramina istorija izbegavanja pitanja, zajedno sa pratećim akcijama kao što je zabrana pojedinim novinarima da prisustvuju konferencijama za medije, naglašavaju Ramino nepoštovanje slobode medija i novinarskog integriteta.
 
"Takvo ponašanje smatramo direktnom pretnjom principima transparentnosti i odgovornosti na kojima se temelji demokratsko društvo, a zastrašivanje sa kojim se suočavaju novinarke ne samo da podriva njihova profesionalna prava, već i održava kulturu zastrašivanja prema ženama i njihovom učešću u javnom prostoru", saopštila je ova mreža.
  • Kaja

    20.03.2024 06:58
    Rama je alergican na Ambroziju…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.