Europol: U EU deluje više od 800 dobro organizovana kriminalna grupa

U Evropskoj uniji najveću pretnju predstavlja 821 dobro organizovana kriminalna grupa, koje su se specijalizovale za teška krivična dela, saopštila je danas evropska policijska agencija Europol.
Europol: U EU deluje više od 800 dobro organizovana kriminalna grupa
Foto: Pixabay
U izveštaju o kriminalnim mrežama koje predstavljaju najveću opasnost u EU, Europol je detaljno opisao kako su te grupe organizovane, kojim se kriminalnim delatnostima bave kao i kako i gde su aktivne.
 
Sastavljanje izveštaja i aktivnosti Eurpola u tom smeru snažno je podstakla Belgija, koja predsedava EU.
Navodi se da će izveštaj biti važan instrument za subijanje organizovanog kriminala, kao jednog od prioriteta u akcionom planu koji je nedavno predstavila Evropska komisija.
 
Izvršna direktorka Europola Katrin de Bole rekla je da kriminal cveta u tajnosti, ali da se to sada menja.
"Izveštaj Europola je najobimnija studija o ključnim kriminalnim mrežama na evropskom nivou. Zahvaljujući saradnji svih članica EU i 17 zemalja partnera Europola bacamo svetlo na najopasnije kriminalne mreže u EU", rekla je De Bole.
 
Sve zemlje koje su pomogle u sastavljanju studije doprinele su svojim nacionalnim podacima o najopasnijim grupama organizovanog kriminala u Evropi, sa ekstenzivnim informacijama o njihovim aktivnostima.
 
Identifikovana 821 grupa, koje se smatraju posebno opasnim, okuplja više od 25.000 pojedinaca, a njihovi zločini sežu od trgovine drogama, trgovine i krijumčarenja ljudi, pa do imovinskih delikata i drugih teških krivičnih dela.
 
Najopasnije grupe imaju četiri zajedničke karakteristike.
 
To su agilnost, odnosno sposobnost da svoje aktivnosti prilagode promenjenim okolnostima i sposobnost infiltracije i zloupotrebe legalnih poslovnih struktura.   
 
Zatim prekogranični kriminal i članovi iz različitih zemalja. Navedena 821 grupa u svom članstvu ima državljane 112 zemalja.
 
Treća osobina je snažna kontrola i usredsređenost i to da se uglavnom specijaliziraju za jedan vid kriminala.
 
I konačno, karakteristika je i destruktivnost, odnosno koruptivna praksa koja nanosi EU ogromnu materijalnu štetu.
 
Za gotovo polovinu tih kriminalnih mreža glavna su aktivnost narkotici. Od tih grupa 70 odsto nastoji da podmiti i policiju i pravosuđe, a 68 odsto u svojim aktivnostima redovno pribegava nasilju i zastrašivanju.
Evropski komesar za pravosuđe Didje Rejnders ocenio je da će istraživanje Europola snažno uticati na pravosudne sisteme i vladavinu prava širom EU.
 
Rejnders je dodao da Evropska komisija zato podržati predlog da se u EU formira nova pravosudna mreža čije bi sedište bilo pri Eurodžastu, i koja bi bila fokusirana na organizovani kriminal i "visokopozicionirane mete".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet