Ukinuto rešenje o izručenju "kralja kriptovaluta" Južnoj Koreji

Vrhovni sud Crne Gore ukinuo je rešenje o izručenju Južnoj Koreji osumnjičenog za malverzacije sa kriptovalutama Do Kvona i predmet vratio podgoričkom Višem sudu na ponovno odlučivanje.
Na taj način uvažen je zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), čime su ukinuta rešenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore.
 
Kako prenosi RTCG, Vrhovno državno tužilaštvo predložilo je ranije Vrhovnom sudu da utvrdi da je zahtev za zaštitu zakonitosti osnovan i da donese presudu kojom će se preinačiti odluka Suda.
Apelacioni sud je 20. marta potvrdio rešenje Višeg suda o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji, čiji je i državljanin. Do Kvona, međutim, traže i pravosudni organi SAD.
 
Do Kvon je uhapšen u Crnoj Gori u martu prošle godine, a tereti se za prevare na kripto tržištu teške preko 40 milijardi dolara. Nakon višemesečnog boravka u spuškom zatvoru, Do Kvon je nedavno pušten ali je smešten u objekat Prihvatilišta za strance.
"Sud je u konkretnom slučaju, suprotno zakonu, vodio skraćeni, umesto redovnog postupka i prekoračenjem granica svojih ovlašćenja doneo odluku o dozvoli izručenja, koja je u isključivoj nadležnosti ministra pravde“, navodi se u saopštenju VDT.
 
Zahtev za zaštitu zakonitosti je, dodaje se, podignut i zbog toga što Apelacioni sud u žalbenom postupku nije saslušao državnog tužioca u VDT.
 
To je, kako su pojasnili iz VDT, suprotno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da jedino Vrhovno državno tužilaštvo postupa pred Apelacionim sudom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.