Počinje prolećno zasedanje PSSE, važna tema - zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope

Rasprava o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope i glasanje o nacrtu mišljenja biće među najvažnijim tačkama prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine SE (PSSE) koje danas počinje u Strazburu
Počinje prolećno zasedanje PSSE, važna tema - zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope
Foto: Pixabay
Ovo zasedanje će trajati do 19. aprila.
 
Politički komitet PSSE usvojio je 27. marta nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, o kojem će se to telo sutra, 16. aprila, izjašnjavati na plenarnoj sednici.
Od drugih tema, tokom zasedanja PSSE će biti održana zajednička debata o "smrti Alekseja Navaljnog i potrebi suprotstavljanja totalitarnom režimu Vladimira Putina i njegovom ratu protiv demokratije", uz intervenciju Julije Navaljne, navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da će tema biti i "proizvoljno pritvaranje Vladimira Kara-Murze i sistematski progon antiratnih demonstranata u Rusiji i Belorusiji".
PSSE će raspravljati o podršci obnovi Ukrajine, uključujući predlog da se zamrznuta ruska državna imovina koristi u tu svrhu, uz učešće predsednika ukrajinske Vrhovne rade (parlamenta) Ruslana Stefančuka.
 
Zatražena je hitna debata u vezi sa "nacrtom Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava". 
 
Biće i debata o "ulozi Saveta Evrope u sprečavanju humanitarne katastrofe u Gazi".
 
PSSE će razgovarati i o zaštiti dece od nasilja na internetu i održati zajedničku debatu o odnosu većine i opozicije u demokratskoj državi i o dobroj praksi na referendumima.
Skupština Saveta Evrope će raspravljati o poštovanju obaveza Albanije sa predlogom da se prekine potpuni nadzor te države članice, dodaje se u saopštenju.
 
Navodi se da će dnevni red biti utvrđen prvog dana zasedanja.
  • Kurti

    15.04.2024 16:30
    Hvala Vučiću na potpuno nezavisnom Kosovu!
    -Na pozivnom broju +383
    -na albanskoj vlasti u svim delovima Kosova
    -na kosovskim tablicama u svim delovima Kosova
    -na albanskoj policiji u svim delovima Kosova
    -na ukidanju dinara
  • Izaći iz SE

    15.04.2024 10:49
    Ako prime Kosovo u SE, odma Srbija da izađe iz SE , nema izgovora ! Sledeći korak Srbija da traži članstvo u BRICS i ODKB jer automatski time se i teritorija Kosova uvlači u BRICS i ODKB. Jer po pravilu 1000 vojnika iz 1244 UN rezolucije onda bi jedina vojska Kosova zvanično bila 1000 vojnika Srbija/ODKB.
  • Voja

    15.04.2024 08:28
    Pobeda
    Očekujemo još jednu pobedu BG diplomatije:-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.