Skupština Srebrenice odlučila: Ulica maršala Tita postaje Ulica Republike Srpske

Skupština opštine Srebrenica odlučila je danas da promeni nazive ulica u tom gradu i u selu Skelani.
Skupština Srebrenice odlučila: Ulica maršala Tita postaje Ulica Republike Srpske
Foto: 021.rs
U glasanju nisu učestvovali bošnjački odbornici, koji su prethodno predložili da se ta tačka skine sa dnevnog reda.
 
Nijedna ulica ne nosi naziv žrtava genocida, javlja Radio slobodna Evropa, navodeći da novim predlogom deo Ulice Maršala Tita postaje Ulica Republike Srpske, a Trg Mihajla Bjelakovića, imenovan po partizanskom heroju koji je poginuo u borbi protiv ustaša 1944. u tom gradu, postaje Trg Republike Srpske.
U izboru novih imena, kao i u glasanju u Skupštini, u kojoj većinu imaju politički predstavnici Srba, nisu učestvovali predstavnici bošnjačkog naroda.
 
Uoči sednice, Misija OEBS-a pozvala je vlasti u Srebrenici da ne usvajaju predlog o preimenovanju ulica u tom gradu, u kom je u julu 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima.
U Srebrenici ima dvadesetak ulica, od kojih je većina dobila nazive polovinom 20. veka, a 1996. godine je odlukom lokalne skupštine, koju su činili odbornici srpske nacionalnosti, odlučeno da se svi nazivi ulica promene. Potom su, odlukom nove skupštinske većine 2002. godine, u kojoj je bilo i Bošnjaka, vraćeni stari nazivi ulica.
 
Predlogom preimenovanja ulica, kako navodi portal Klix, Ulica Milivoja Mičića postaje Ulica Gorana Zekića, Ulica Vase Jovanovića dobija ime Meše Selimovića, a Ulica Reufa Selmanagića Crnog - Dubrovačka. Umesto Ulice Petrića u istoimenom naselju predložen je naziv Ulica Skendera Kulenovića, Šesta istočnobosanska brigada postaje Ulica Nikole Tesle, Ulica Srebreničkog odreda - Ulica Ive Andrića...
 
Trg bratstva i jedinstva, prema novom predlogu, postaje Trg mladosti, a Gradski park Srebrenica - Park majora Koste Todorovića.
Nazive dobijaju i pojedine ulice koje ih do sada nisu imale - Muse Ćazima Ćatića, Crkvište, Doktora Sabita Begića, Slobodana Ilića, Doktora Desimira Mitrovića, Jereja Bobana Lazarevića, Gavrila Principa, Eniza Hasanovića, Mehmed-paše Sokolovića...
 
Klub Bošnjaka predložio je bio da tačka o preimenovanju ulica bude skinuta sa dnevnog reda, ali je taj predlog odbijen, a kako je naveo Dnevni avaz, usvojen je predlog da se uvrsti rasprava o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. 
  • zztop

    16.04.2024 20:20
    Mogli su je nazvati i po komandantu mladiću i 40 razbojnika ...
  • MC pJOLE

    16.04.2024 11:37
    PRIZNAJTE GENOCID
    Mogla je i ulica genocida da se zove
  • Bolje

    16.04.2024 07:17
    Je
    Ulica Srpskih stradalnika !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.