Vučić: Svetske sile će lobirati za rezoluciju o Srebrenici, otvorili su Pandorinu kutiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će najdominantnije svetske sile lobirati za rezoluciju o Srebrenici u UN, ali da će im se Srbija suprotstaviti snažnije nego što misle.
Vučić: Svetske sile će lobirati za rezoluciju o Srebrenici, otvorili su Pandorinu kutiju
Foto: Beta/AP
U danima i nedeljama pred nama pred Srbijom su dva velika diplomatska fronta - već sutra Parlamentarna skupština Saveta Evrope glasa o zahtevu Prištine za prijem u tu organizaciju, a za oko dve nedelje pred skupštinom Ujedinjenih nacija naći će se Rezolucija o Srebrenici.
 
Vučić je poslao pisma četrnaestorici evropskih lidera, priprema se i non pejper Srbije. Istovremeno je napisao pismo za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i razgovarao sa njim o rezoluciji o Srebrenici.
Dvadesetog aprila putuje u Njujork, kako bi pokušao da spreči usvajanje tog dokumenta.
 
Vučić kaže da će se rezolucijom otvoriti Pandorina kutija.
 
"Rusi kažu da će onda svake godine da podnose rezolucije o ubijanju, a reč je o 20 miliona ljudi. A gde su Jermeni, jer i Turska je jedna od zemalja koja je inicirala to. Ako je to civilizacijska vrednost, onda će ih biti puno", naglasio je predsednik Srbije.
Vučić kaže da NATO zemlje nikada ne bi mogle da nas pobede u Ujedinjenim nacijama dok se ne ujedine sa islamskim zemljama.
 
"Dobar deo islamskih zemalja, koje inače ne bi glasale protiv nas, sada će glasati. A jedna mala slobodarska zemlja je o svim zločinima, pa i onima u Srebrenici govorila, i položila cvet, a niko nikada nije došao u Bratunac", rekao je Vučić.
 
Vučić je rekao da je za ljude u Srbiji od presudnog značaja da vlast radi svoj posao, da urade ono što mogu, da se bore. Ukazuje da nam izgledi nisu veliki, kao i da protiv sebe imamo najdominantnije svetske sile sa Zapada.
 
Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Vučić je rekao da su SAD, Italija, Francuska kosponzori rezolucije.
 
"Dobili smo zvaničan stav da će lobirati i boriti se za tu rezoluciju, ja sam u istom razgovoru odgovorio da nisam očekivao drugačije. Kakvog junaka imate protiv sebe i moraćete da se borite, pošto i mi mislimo da se borimo", rekao je Vučić, ali i dodao da je metaforički rekao "junaka", ali da Srbiju i smatra junakom.
 
Suprotstavićemo se snažnije nego što misle, istakao je Vučić.
Govoreći o glasanju u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o zahtevu Prištine za prijem u tu organizaciju, predsednik Srbije kaže da se to predstavlja kao normalan sled.
 
"Što se Saveta Evrope tiče, tamo nam sada kažu da je to normalan proces i da tako piše. Pa piše i da treba da se formira ZSO, pa ste to zaboravili", kaže Vučić.
 
Predsednik kaže da je poslato mnogo papira i mnogo objašnjenja na razne adrese, i da će nastaviti to da čine.
 
"Dobio sam zbog toga puno poziva, sada žele da promene pristup, žele kompromis, ali oko nekih stvari nema kompromisa", rekao je Vučić.
  • sasa

    16.04.2024 09:04
    najeb*smo
    Ovom izjavom su plašili svi i molice "vodju " za oproštaj :)
  • Voja

    16.04.2024 08:53
    Neozbiljno
    Infantilni političari sa pričama koje ne bi poverovalo dete iznad 7 godina.
  • Zika zivac

    15.04.2024 20:22
    nemoj posle
    Ti vodis bitke a mi dobismo batine, setise 90'tih i 1999. samo toliko da ne cackas mecku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.