VIDEO: Policija upala na Univerzitet Kolumbija: Koristila šok bombe da razbije studentske proteste

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata.
VIDEO: Policija upala na Univerzitet Kolumbija: Koristila šok bombe da razbije studentske proteste
Foto: Marco Postigo Storel via AP
Ovo se dogodilo nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".
Policija opremljena za razbijanje demonstracija upala je na Univerzitet Kolumbija nešto posle 21 sat, nekoliko sati nakon što su demonstranti zauzeli Hamilton Hol, upravnu zgradu univeritetskog kompleksa ekalirajući protest koji traje već skoro dve nedelje, prenosi CBS News.
 
Neposredno pre upada u kampus, njujorška policija je dobila obaveštenje da uprava univerziteta ovlašćuje snage reda da preduzmu akciju, izjavio je za AP jedan pripadnik njujorške policije koji nije želeo da se identifikuje jer nije ovlašćen da javno govori u ime policije.
Više desetina policajaca preplavile su kamp demonstranata ispred univerzitetskog zdanja dok su studenti ispred kampusa uzvikivali "Sramota, sramota", a nedugo zatim policajci su počeli da sprovode demonstrante sa lisicama do policijskih vozila.
 
Policija je oko 50 privedenih ukrcala u autobus, a oko kampusa je bio raspoređen veliki broj policijskih i ambulantnih vozila pod rotacijama.
 
Prema navodima policije, korišćene su šok bombe da dezorijentišu demonstrante, ali suzavac nije upotrebljen.
 
Policija kaže da su demonstranti zabarikadirali Hamilton Hol, upravnu zgradu Univerziteta Kolumbija, aparatima za prodaju pića, stolicama i drugim delovima nameštaja.
 

Više od 1.000 demonstranata uhapšeno je tokom poslednje dve nedelje u kampusima u Teksasu, Juti, Virdžiniji, Severnoj Karolinu, Novom Meksiku, Konektikatu, Luizijani, Kaliforniji i Nju Džersiju, neki nakon sukoba sa policijom.

  • Антун Чупак

    02.05.2024 08:40
    Како то да код нас ни један студент није ухапшен???!!!
  • Dosta

    01.05.2024 14:19
    sa
    genocidom u Gazi!
  • Iguman

    01.05.2024 12:44
    Treba simpatizeri da odu u Gazu i da se tamo iskažu a ne da demoliraju državu koja im je omogućila pristojan život.
    Isto preporucujem i rusofilima da odu u Dombas.
    Lako je kevtati hiljadama km. daleko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet