Protesti u Švedskoj protiv učešća Izraela na Evroviziji, Greta Tunberg u povorci

Nekoliko hiljada ljudi mirno je danas prošetalo ulicama Malmea, u znak protesta zbog učešća Izraela na muzičkom takmičenju Pesma Evrovizije.
Protesti u Švedskoj protiv učešća Izraela na Evroviziji, Greta Tunberg u povorci
Foto: AP/Martin Meissner
"Ja sam obožavatelj Evrovizije i slama mi srce, ali bojkotujem. Ne mogu da se zabavljam znajući da Izrael učestvuje, kada sva ova deca (u Gazi) umiru. Mislim da je to nepravedno", rekla je jedna učesnica protesta.
 
Učešće Izraela na Evroviziji, čije će finale biti održano u subotu u Malmeu, osporeno je zbog rata između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Gazi, a nekoliko peticija širom Evrope tražilo je isključenje Izraela sa takmičenja.
Demonstranti, koji traže eliminaciju Izraela iz takmičarskog programa, prethodno su obojili pešačke prelaze u centru Malmea u boje palestinske zastave.
 
Jedan od transparenata koji je uočljiv je onaj na kome piše "Dobro došli na takmičenje u izboru za pesmu genocida" dizajniran kao logo Pesme Evrovizije.
 
Krajem marta, kandidati iz devet zemalja, među kojima je i švajcarski pevač Nemo, jedan od favorita, pozvali su na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze.
Izraelska pevačica Eden Golan treba da učestvuje večeras sa pesmom "Uragan" u drugom polufinalu.
 
"To nije fer. Po mom mišljenju, ako mogu da isključe Rusiju, zašto to ne mogu učiniti za Izrael", rekao je jedan demonstrant.
 
Ruska radiodifuzna organizacija isključena je 2022. iz Evropske radiodifuzne unije (EBU), posle početka ruske invazije na Ukrajinu.
 
Demonstranti, oko 5.000 prema proceni AFP-a, nosili su palestinske zastave i transparente sa natpisima "Oslobodite Palestinu", "EBU legitimiše genocid" i "Ne možemo oprati kolonijalizam ružičastom bojom".
 
Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg, poznata po svojim propalestinskim pozicijama, bila je u povorci, pored mnogih porodica.
  • w/e

    10.05.2024 21:31
    @Za razliku od hejter
    Na teritoriji danasnjeg Izraela su pre 2. Svetskog rata pocinjeni brojni genocidi nad Jevrejskim stanovnistvom od strane tkz. palestinaca. Pre 7. Oktobra su oko 20% stanovnika Izraela (~2M) bili Arapi muslimani. Ne znam kako su to uspeli, posto tvrdis da ih ubijaju zbog toga. Pogledaj kako Jevreje i ostale nemuslimane tretiraju u islamskim drzavama kojih je daleko vise i mnogo ljudnije su. Na zapadu sigurno neces videti Jevreje kako vrse teroristicke napade ili nabijaju pod nos svoju religiju lokalnom stanovnistvu.
  • Za razliku od hejter

    10.05.2024 13:54
    w/e
    10.05.2024 • 00:54
    cool
    Za razliku od Svedske, u Izarelu se deca od 12-14 godina nece ubijati kalasnjikovima i snimati to za TikTok, niti ce biti masovno islamizovani i prinudjeni da se tome prilagode.

    Neće, u Izraelu ubijaju (nema potrebe da predviđamo, znamo) decu samo zato sto su muslimani a to nekima ovde izgleda ne smeta
  • Eon

    10.05.2024 07:01
    Krajnje je vreme
    Izrael već decenijama glumi evropsku zemlju. Vreme je da se ta šarada prekine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet