Izrael se žalio organizatorima Evrovizije zbog propalestinskih poruka, traži nemešanje politike

Izraelski javni servis Kan, koji organizuje učešće Izraela na ovogodišnjem nadmetanju za Pesmu Evrovizije, saopštio je da se žalio Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) i Švedskom javnom emiteru (SVT).
Izrael se žalio organizatorima Evrovizije zbog propalestinskih poruka, traži nemešanje politike
Foto: Beta/AP (Johan Nilsson)
Žalili su se zbog povika i negodovanja tokom jučerašnje generalne probe, te propalestinskih poruka tokom prvog polufinala u utorak uveče.
 
Kan zahteva da "EBU i SVT rade na sprečavanju ponavljanja takvih incidenata i zahtevaju da omoguće Izraelu da se nadmeće fer u večerašnjem polufinalu", preneli su izraelski mediji.
Tokom jučerašnje generalne probe polufinala čuli su se povici u publici kada je izraelska pevačica Eden Golan izšašla na binu i na hebrejskom jeziku pevala poslednje strofe svoje pesme "Uragan", iako je bilo i onih koji su navijali za Izraelku.
 
Antiizraelski aktivisti su mesecima bezuspešno nastojali da se zabrani učešće Izraelu na nadmetanju zbog rata u Gazi.
Na prvom polufinalu švedski pevač Erik Sade je oko zgloba u znak protesta zavezao kefiju, tradicionalni arapski šal koji se nosi u mnogim delovima Bliskog istoka, što je kasnije EBU osudila.
 
Irski takmičar Bambi Tag je rekao da ga je EBU primorala da ukloni propalestinsku poruku sa lica i noge.
 
Australijski muzičar Fred Leone je izjavio da mu je na grudima nacrtana lubenica u znak solidarnosti sa Palestincima. To su takođe boje crno-belo-zelene palestinske zastave sa crvenim trouglom.
 
Drugo polufinale počelo je u 21 sat po švedskom vremenu.
  • @@ekosremac

    10.05.2024 10:33
    Napali smo sami sebe?
  • Odon

    10.05.2024 09:01
    Imaju na engleskom savrsenu rec za opisivanje ovog ponasanja: "crybully".
  • Mimi

    10.05.2024 08:57
    Licemerje
    Zašto onda Rusija ne učestvuje i zašto smo mi bili izbačeni sa Evovizije, ako se politika ne meša? Lukavi Jevreji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet