Ko je Robert Fico: Proruski nastrojen, "inspirisan Orbanom", želi da blokira ulazak Ukrajine u NATO

Robert Fico, premijer Slovačke na koga je danas izvršen atentat, četvorostruki je šef Vlade ove države. On je ranjen u nalazi se u bolnici.
Rođen je 15. septembra 1964. godine u gradu Topolčani u severoistočnom slovačkom regionu Nitra. Rođen je u radničkoj porodici, u kojoj je otac bio viljuškarista a majka prodavačica u prodavnici obuće. Odrastao je u seoskom domaćinstvu u selu Hrušovani, koje ima tek nešto više od 1000 stanovnika, čiji je najpoznatiji meštanin upravo Fico.
 
Političku karijeru je počeo kao član Komunističke partije Čehoslovačke 1986. godine, a nakon "Plišane revolucije" 1989. godine i pada komunističkog režima u Čehoslovačkoj pridružio se Partiji demokratske levice. Prvi put je postao poslanik u parlamentu 1992. godine, a od 1994. do 2000. godine je predstavljao Slovačku u Evropskom sudu za ljudska prava i pred Evropskom komisijom za ljudska prava.
Fico se vratio na vlast nakon izbora prošlog septembra, na čelu populističko-nacionalističke koalicije.
 
Robert Fico predvodi populističku stranku Smer-SSD i pobedio je na izborima prošlog oktobra obećavajući da će zaustaviti vojnu pomoć Ukrajini, ali je negirao da je proruski nastrojen.
On je bio primoran da se povuče sa mesta premijera nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka 2018. godine.
 
"Ako Smer uđe u vladu, nećemo poslati nijedan metak municije u Ukrajinu", rekao je Fico pristalicama tokom svoje kampanje
 
Ovo, kao i njegovo obećanje da će se odupreti zapadnim sankcijama Rusiji, navelo je neke posmatrače da uporede Fica sa mađarskim populističkim desničarskim premijerom Viktorom Orbanom.
 
Fico se protivi sankcijama EU Rusiji, otvoreno pita da li Ukrajina može da istera ruske trupe iz zemlje i želi da blokira ulazak Ukrajine u NATO.
 
On predlaže da EU i SAD umesto slanja oružja Kijevu iskoriste svoj uticaj da primoraju Rusiju i Ukrajinu da sklope kompromisni mirovni sporazum.
 
Ovaj 59-godišnjak, čiji je promoskovski stav izazvao strahove da će se Slovačka pridružiti Mađarskoj i njenom autoritarnom lideru Viktoru Orbanu u osporavanju konsenzusa EU o podršci Kijevu, smatra da "ljudi u Slovačkoj imaju veće probleme od Ukrajine", piše Gardijan.
 
Kako je Rojters naveo, Slovačka je članica NATO, ali samo malo stanovnika veruje da je Rusija kriva za rat u Ukrajini.
 
Fico, koga analitičari vide kao "inspirisanog mađarskim premijerom Viktorom Orbanom", rekao je da su mu slovački interesi u srcu i da želi da se rat završi.
 
"Viktora Orbana vidimo kao jednog od onih evropskih političara koji se ne plaše da otvoreno brane interese Mađarske i mađarskog naroda", rekao je Fico Rojtersu.
 
Kako je dodao, Orban ih stavlja na prvo mesto "a to treba da bude uloga izabranog političara, da vodi računa o interesima svojih birača i svoje zemlje".
 
Fico je takođe kritikovao liberalnu predsednicu zemlje Zuzanu Čaputovu, koja ga je prošlog meseca tužila zbog širenja laži o njoj.
Robert Fico rođen je 15. septembra 1964. u radničkoj porodici u Topoljčanima.
 
Podsetimo, Fico je danas ranjen u gradu Handlova, a njegov napadač je uhapšen i identifikovan.
  • Steva

    16.05.2024 08:57
    oj srrbijo med šljivama
    joki
    15.05.2024 • 22:13
    Tako su i Đinđića upucali kad je hteo da podeli Kosmet i završi priču sa tim. Ovako još 20 godina pljačkaju Srpski narod preko Kosova. Mi ostadosmo i bez Kosova i bez para i bez evropske unije!

    Tebi na znanje,Đinđić je ubijen pre svega zato što je usmeravao Srbiju prema zapadu a to nikako nije odgovaralo istočnom bloku.A,inače je poznat i po tome što je pokrenuo inicijativu da se iz budžeta srbije odvoji novac za završetak hrama Svetog Save,a zalagao se takođe za trajno rešenje Kosova,dakle njegove patriotske zasluge su nesumnjive i ubijen je po nalogu jedne strane kolonijalne sile.
  • @skoda

    16.05.2024 08:21
    Zanimljivo kako svi prozapadno orjentisani priznaju samo crno/belo i spremni su da napadaju neistomosljenike odmah, a vazite za uzvisene. Nego, reci mi, na ciji se gas grejes i na cije gorivo vozis, o uzviseni covece?
  • Tty

    16.05.2024 08:15
    Možda će shvatiti
    Ako preživi, Fico će moći da razmišlja o svojim postupcima u proßlosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.