Stano: EU ne može da komentariše glasanje država u UN, naš stav o Srebrenici je jasan

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je da EU kao takva nije članica Ujedinjenih nacija.
Stano: EU ne može da komentariše glasanje država u UN, naš stav o Srebrenici je jasan
Foto: Beta/AP
Zbog toga, kako navodi, ne može komentarisati pojedinačno glasanje zemalja članica UN-a o rezoluciji o genocodu u Srebrenici.
 
"Dakle, nije na nama da komentarišemo rezolucije koje su tamo izglasale države članice UN. Kad je reč o rezoluciji o Srebrenici, to je bila rezolucija, koliko sam shvatio, o određivanju 11. jula kao Dana međunarodnog sećanja na genocid u Srebrenici", rekao je Stano.
Naglasio je da je stav EU o genocidu u Srebrenici "vrlo jasan i ponovljen mnogo puta", kao i da je sadržan u relevantnim zaključcima Evropskog saveta.
 
"EU je vrlo jasna u vezi s tim da svake godine odbijamo bilo kakvo poricanje ili relativizaciju onoga što se dogodilo u Srebrenici. Odbacujemo i osuđujemo svaku vrstu dovođenja u sumnju činjenice da se genocid dogodio u Srebrenici", kazao je Stano.
Prema njegovim rečima, to je činjenica koju su utvrdili međunarodni sudovi i EU "ne prihvata sve aktivnosti koje imaju za cilj omalovažavanje, relativiziranje ili negiranje" tog genocida.
 
Mađarska je bila jedina članica EU koja je u četvrtak u Generalnoj skupštini UN-a glasala protiv rezolucije o Srebrenici, dok su se Slovačka i Grčka suzdržale od glasanja.
 
Govoreći o najavi predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će pokrenuti "razdruživanje" od BiH, Stano je naveo da su u zaključcima Evropskog saveta države članice ponovile nedvosmislenu opredeljenost za evropsku perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.
"Ono što su države članice EU rekle je i da je EU zabrinuta zbog zakonodavstva i inicijativa u Republici Srpskoj, koje su u suprotnosti sa evropskim putem BiH, uključujući secesionističku retoriku i postupke koji dovode u pitanje ustavni poredak zemlje", naglasio je portparol EU.
 
Ocenio je da će "secesionističke ideje ili akcije dodatno izolovati njihove aktere i da će doneti još više teškoća ljudima koji su taoci autora ovih ideja i akcija".
  • Професор

    24.05.2024 23:59
    Кме кме западно европских политичара. Пукли сте јер више вас свет не следи. Испрозивала вас амбасадорка Никарагве да је било мелем за уши.
  • Gavrilo

    24.05.2024 18:13
    Neverovatno
    "secesionističke ideje ili akcije dodatno izolovati njihove aktere i da će doneti još više teškoća ljudima koji su taoci autora ovih ideja i akcija".
    Невероватна количина лицемерја и двоструких стандарда. Да ти се смучи колико је ово понижавајуће и најблаже речено смејање у лице праву, правди, демократији...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet