Predsednik Vučić nije "odbrusio" obezbeđenju u UN zbog zastave: "Nije bilo incidenta"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ogrnuo srpskom trobojkom, nakon što je Rezolucija o Srebrenici usvojena.
Kako piše Raskrikavanje, brojni tabloidi preneli su da je predsednik to uradio uprkos protivljenju predsednika Generalne skupštine UN i obezbeđenja, kojem je navodno "odbrusio" kada je zahtevalo da on sa sebe skine zastavu.
 
Iz Ujedinjenih nacija za Raskrikavanje potvrdili su da se ovaj događaj nije desio, navodeći da je sednica protekla mirno i bez incidenata.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici. Ovom rezolucijom se takođe osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.
 
Sednicu je prema tabloidima obeležilo i to što je nakon izglasavanja Rezolucije, predsednik Vučić ogrnuo zastavu Srbije.
Brojni portali koji su pisali o navodnom incidentu prilikom ogrtanja zastavom opisali su sledeći sled događaja - u znak protesta i hrabrosti, Vučić se ogrnuo zastavom Srbije uprkos protivljenju predsednika Generalne skupštine UN. Obezbeđenje je zatim zatražilo da predsednik Srbije skine zastavu, na šta je Vučić odgovorio: "Niko na svetu mi neće uzeti moju zastavu".
 
Ogrtanje zastavom može se videti u jučerašnjem prenosu uživo Generalne skupštine UN, ali se ni u jednom trenutku ne može čuti niti videti negodovanje predsednika Generalne skupštine UN. Takođe, u prenosu se nije moglo videti ni čuti da je obezbeđenje prišlo Vučiću ili mu reklo bilo šta u vezi sa zastavom.
 
Medijski tim Ujedinjenih nacija navodi da nije bilo negodovanja zbog Vučićevog ogrtanja zastavom.
 
"Ništa od toga nije bilo. Nije bilo problema tokom sesije", potvrdio je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dužarik (Stéphane Dujarric) za Raskrikavanje.
 
To "ništa" za mnoge medije bila je važna vest, pa su pogrešne informacije u celosti ili u nekom delu prenel brojii portali, između ostalih B92, Pink, Una, Kurir, Srbija danas, Telegraf, Novosti, Politika, Alo, RTV, 021, NSuživo, Serbian times, Pančevac-online, Radio televizija Kruševac, Happy, N1, Informer, 24sedam, Nedeljnik, Aljazeera, novine Alo, Politika itd.
Parada zastava u državnom vrhu i na ulicama
 
Juče su na društvenim mrežama postale veoma viralne fotografije premijera Srbije Miloša Vučevića i ministara, koji su ogrnuti u zastave Srbije, baš kao i predsednik. Oni su u sedištu Generalnog sekretarijata predsednika Republike zajedno gledali prenos Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
 
Nakon glasanja na ulicama Beograda, Novog Sada i Niša pojavile su se kolone vozila okićene identičnim srpskim zastavama.
 
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde u Hagu proglasili su zločin u Srebrenici genocidom. Za ubistvo preko osam hiljada Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkom regionu, više od 50 osoba je osuđeno na ukupno oko 700 godina zatvora.
  • Đura Vojvođanin

    24.05.2024 23:11
    Glumi za oskara. On je odavno u predizbornoj kampanji. Čitava ova predstava u UN je
    predizborna kampanja i fenomenalna gluma borbe za Srbiju.
  • Zebra

    24.05.2024 22:47
    Ma jeste… Sve je istina! Jednog je vezao zastavom, a drugog nabio na jarbol! On je naš heroj! Bori se za Srbiju kao da se plaši da ga sledeća vlast ne uhapsi… Ali nema zbog čega. Sve je to pošteno!
  • Marina

    24.05.2024 22:37
    A KADA JE VUCIC GOVORIO,
    ISTINU?
    KADA?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija