Milanović zbog rezolucije o Srebrenici napao Plenkovića: Nasilno tumači Ustav i krši ga

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se na rezoluciju o Srebrenici i potencijalnom otcepljenju Republike Srpske.
Milanović zbog rezolucije o Srebrenici napao Plenkovića: Nasilno tumači Ustav i krši ga
Foto: Beta/AP
Kako je rekao, pokušava da objasni "svim političkim Srbima i Srbima u politici da rezolucija o Srebrenici ni jednom rečju ne dotiče ni Srbe ni srpstvo", prenosi N1
 
"Ako i dalje smatraju da gazi i slama Srbe, onda će im sutra smetati oblačan dan. Ne slažem se sa svim elementima te rezolucije, ali tamo se desio užasan zločin, sud je to nazvao genocidom i ništa ne može da promeni činjenicu da je manijakalna grupa ubica ubila hiljade ljudi. Sada je vreme da se zatvori i da počne normalno da živi u Bosni i Hercegovini", rekao je Zoran Milanović.
Milanović se potom osvrnuo i na temu otcepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.
 
"Svojevremeno je Stipe Mesić rekao da bi u tom slučaju tamo poslao vojsku. Ja ne bih, ali to se ni ne može dogoditi, nemoguće je. Puno buke… Nije nizašta, ali bez jakog razloga. Nisam oko toga razgovarao s Miloradom Dodikom, ali nisam ni s Andrejem Plenkovićem", rekao je on.
 
Dodao je i da je "video da je hrvatska diplomatija, odnosno, kabinet Ministarstva spoljnih poslova u Njujorku, što je očito kabinet HDZ-a tamo, kosponzorisao rezoluciju". 
 
"Mogli su onda i učestvovati u promociji kao izvorni autor ideje ili inicijative da se prizna ili ne prizna holokaust. To su odluke koje se po Ustavu ne smeju da donose bez predsednika. Ali, Plenkovića to ne brine, iako je protivustavno. No, nema posledica za takvo ponašanje", rekao je Milanović.
 
On je napomenuo da o svemu tome govori jer je to ozbiljna tema za razgovor.
"Danas sam o tome pisao Plenkoviću, ali znam da neće odgovoriti. Tako da ću za nekoliko dana, bojim se, pokazati javnosti šta sam napisao. Nije to obaveza prema meni, već prema Ustavu. Način na koji je Hrvatska kosponzorisala rezoluciju o Srebrenici, način na koji joj je Hrvatska pristupila, protivan je Ustavu. Ne sporim sadržaj, ali to je urađeno iza mojih leđa", rekao je on.
 
Više puta je tvrdio da Plenković nasilno tumači Ustav i sistematski ga krši.
  • milicica

    24.05.2024 19:21
    vidi vidi
    A sta se dogodilo u Jasenovcu. Ubijanje stotine hiljada Srba i ostalih . Ubio bog i vas i rezoluciju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet