Izraelski ministar: Moramo nastaviti borbu, uprkos naredbi Međunarodnog suda pravde

Međunarodni sud pravde naredio je Izraelu da odmah okonča vojne operacije u gradu Rafi, u Pojasu Gaze.
Uprkos tome, izraelski ministar Beni Ganc, član Ratnog kabineta, saopštio je da Izrael mora "nastaviti borbu".
 
Međunarodni sud pravde (MKS) je u odluci o tome naveo da "nije uveren" da su evakucija Rafe i druge mere Izraela bile dovoljne da umanje patnje Palestinaca, prenele su agencije.
Čitajući odluku o novim privremenim merama koje je utvrdio MKS, predsednik suda Navaf Salam je rekao da privremene mere koje je sud naredio u martu, nisu u potpunosti odgovorile na situaciju u Gazi i da su se stekli uslovi za novu hitnu meru.
 
"Izrael mora odmah zaustaviti svoju vojnu ofanzivu u Rafi", rekao je on.
Ganc je telefonom razgovarao s državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom iz štaba izraelske vojske u Tel Avivu i potom saopštio da će Izrael nastaviti da "deluje u skladu sa međunarodnim pravom" u Rafi – preneli su izraelski mediji.
 
"Država Izrael vodi pravednu i neophodnu kampanju pošto je brutalna teroristička organizacija masakrirala naše građane, silovala naše žene, otela našu decu i ispalila rakete na centar naših gradova", saopštio je Ganc.
 
On tvrdi da je ova država "obavezna da nastavi borbu da vrati svoje građane" koji su taoci Hamasa i da osigura bezbednost svih građana na svakom mestu, uključujući Rafu.
 
"Mi ćemo nastaviti da delujemo u skladu s međunarodnim pravom u Rafi i gde god operišemo i učiniti napor da izbegnemo povređivanje civila, ne zbog Haškog suda, već pre svega zbog onoga što jesmo", najavio je Ganc, bivši načelnik Generalštaba Izraela.
Lider izraelske opozicije Jair Lapid je osudio naredbu Međunarodnog suda pravde jer taj sud nije povezao zahtev za okonačenje vojne akcije sa zahtevom za povratak izraelskih talaca zatočenih u Gazi.
 
Lapid, koji je oštar kritičar premijera Benjamina Netanjahua, kazao je da je "propust tog suda UN da poveže te dve stvari moralni kolaps i moralna katastrofa".
 
Izraelski lideri su više puta odbacili optužbe za genocid kao neosnovane i tvrde da su operacije u Gazi samoodbrana, a da su cij ekstremisti Hamasa koji su predvodili napad 7.oktobra.
  • Vlada

    24.05.2024 19:59
    A sta kazu iskreni borci protiv genocida, Nemci? Hoce li biti neke rezolucije, zna li se sta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet