Identifikovani napadači na francuski list

Francuski mediji javljaju da je policija identifikovala trojicu napadača koji su izvršili masakar u satiričnom listu u Parizu.
Francuski mediji javljaju da je policija identifikovala trojicu napadača koji su izvršili masakar u satiričnom listu u Parizu.

Kako piše Metro News, reč je o trojici francuskih državljana, jedan ima 18, drugi 32, a treći 34 godine. Dvojica od njih su braća Said i Šerif Kuači iz Pariza dok je treći napadač Hamid Murad. Državljanstvo Hamida, bez stalnog prebivališta, još nije poznato. Za najmlađeg osumnjičenog zna se, međutim, da se prošle godine upisao u poslednju godinu gimnazije u Remsu, gradu koji se nalazi oko 130 kilometara severoistočno od Pariza.

Jedan od osumnjičenih napadača Šerif Kuači je već poznat policiji. Suđeno mu je 2005. za učestvovanje u mreži koja je slala džihadiste u Irak, nazvanoj "Iračka mreža 19. pariskog arondismana". On je navodno sa desetak kolega podstrekivao desetak mladih da idu da se bore u Iraku između 2003. i 2005. Pozvan je na sud 2005. kada se sam spremao da ode u Irak.

On se tada ovako pravdao pred sudom: "Što se više približavalo vreme za polazak, to sam više želeo da odustanem. Ali da sam to uradio rizikovao bih da me smatraju kukavicom". Tada je osuđen na tri godine zatvora, od čega 18 meseci uslovno.

Povodom terorističkog napada u Parizu sutra će biti Dan žalosti u Francuskoj.

Ranije danas maskirani napadači uleteli su u redakciju francuskog satiričnog lista "Šarli Ebdo" u Parizu, otvorili vatru i ubili najmanje 12 osoba. Trojica maskiranih napadača su ušli oko 12 časova u redakciju lista i počeli da pucaju iz "kalašnjikova" na zaposlene. U bolnici je primljeno desetoro ranjenih.

Među poginulima su i dva policajca koja su čuvala redakciju lista, a napadači su vikali "Osvetili smo proroka!". Među ubijenima je i glavni urednik časopisa.

Ostali zaposleni su se sakrili u kancelarijama, a neki od njih su izašli na krov.

Napadači naoružani "kalašnjikovima" su posle pucnjave pobegli automobilom, oborili jednog pešaka, izbegli policijsku blokadu i pucali ka jednom patrolnom vozilu.

Policija je odmah po pozivu opkolila zgradu u 11. arondismanu, ali nije uspela da zaustavi napadače.

List "Šarli Ebdo" često je bio u centru pažnje svetske zbog odluka uredništva da se bez mnogo zadrške ophode prema gorućim političkim temama, a više puta je imao policijsko obezbeđenje nakon pretnji koje su stizale u redakciju zbog kontroverznih tekstova i karikatura.

Uredništvo je tvrdilo da je branilo slobodu izražavanja 2008. godine, kada su objavljene sporne karikature proroka Muhameda jednog karikaturiste iz Danske, a slično se desilo i 2012. godine, kada su objavljene četiri karikature proroka Muhameda.

U izdanju na čijoj su naslovnici bili natpis "Nedodirljivi 2" (inspirisano tada popularnim filmom) i karikatura muslimana u invalidskim kolicima kog gura ortodoksni Jevrejin, na dve karikature prorok Muhamed je prikazan nag.

Nedavno je list objavio i karikaturu lidera Islamske države Abu Bakra al Bagdadija.

Vlada u Parizu je saopštila da je nivo uzbune zbog opasnosti od napada u Parizu povišen na najviši stepen, a bezbednost je pojačana u svim hramovima, prodavnicama, sedištima medija i u saobraćaju.

  • Predrag Stojadinović

    08.01.2015 17:08
    pozdrav "junačini"
    Samo da pozdravim "junačinu" koji mi se javio na fejsu da mi preti zbog ovog komentara o slobodi govora koji mu se očigledno nije svideo. Ne znam da li ga više boli to što nije sposoban da shvati ili to što je ipak uspeo da shvati pa je samim tim shvatio i da je ipak lupio glupost. Nadam se da je ipak ovo drugo, iako je i to jadno. Mada je najjadnije da mi preti preko fejsbuka i onda blokira da slučajno ne vidim ko je i šta je :)

    "Junačine" na sve strane.
  • TnT

    08.01.2015 16:32
    @Predrag Stojadinović
    Dobro znam sta sam napisao.Hvala na epitetima,Od takve osobe se moze ocekivati sve "najbolje".Predraze mesijo i prosvetitelju.Moralna i intelektualna gromado.Svrstavamo te pored velikih svetskih folosofskih umova.Imena da ti nabrojim?Tesko.Suvise su mali da bi ih zapamtio.
    Razum?
    Tvoja sujeta je ogromna.U meri nedostatka zdravog razuma.
  • Predrag Stojadinović

    08.01.2015 09:08
    Sloboda govora DA, vredjanje NE - GLUPOST!
    "Sloboda govora DA, vredjanje NE" - još samo kad bi ti imao dovoljno mozga da shvatiš da BUKVALNO SVE može da bude NEKOME uvreda, možda bi i vredelo diskutovati sa tobom dalje. Ali je već po ovoj gluposti koju si napisao više nego jasno da je to potpuno uzaludno jer ti to da shvatiš nisi sposoban.

    Po tebi sloboda ali OGRANIČENA. I šta dalje sa takvom osobom pričati?

    Sloboda govora je ili apsolutna ili NE postoji.

    Razum.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet