Putnici vraćeni sa slovenačke granice zato što su Beograđani

Putnici iz Beograda koji su pre sedam dana putovali u Sloveniju doživeli su neprijatnosti na graničnom prelazu Obrežje između Hrvatske i Slovenije.
Putnici iz Beograda koji su pre sedam dana putovali u Sloveniju doživeli su neprijatnosti na graničnom prelazu Obrežje između Hrvatske i Slovenije.

Slovenački carinik je, prema rečima putnika, iz nekoliko autobusa iz Srbije izvukao isključivo putnike čija je adresa stanovanja u Beogradu. Razlog zbog kojeg im nije dozvolio prelaz obrazložio je rečima da u njegovoj smeni "Beograđani ne mogu da se šetkaju gde hoće", pišu Novosti.

Prema rečima putnika, oko sat vremena, između tri i četiri sata ujutru, trajala je kontrola tokom koje se carinik grubo ponašao, vikao i pretio putnicima zabranom ulaska u Sloveniju kad god je on u smeni. Pečat u pasošu je obeležio sa dve crtice i velikim slovom "E", uobičajenim znakom za nedostatak prateće dokumentacije. Pasoši su, međutim, bili važeći, a za ulazak u Sloveniju nisu potrebni ni viza, ni garantno pismo. Nedostatak ovih dokumenata naveden je kao glavni razlog u pisanim obrazloženjima za zabranu ulaska u zemlju.

Vozači autobusa su po naređenju carinika morali da ih, nakon svega, vrate 10 kilometara nazad, da se sami snalaze. Pošto, kako kažu, ni srpska ambasada u Ljubljani, koju su uspeli da dobiju oko četiri sata ujutru telefonom, nije imala razumevanja, Beograđani su se kući vratili sa dva iznajmljena kombija koja su koštala 2.000 evra.

"U Sloveniju idem barem dva puta godišnje, a ovog puta sam pošao kod prijatelja na krštenje deteta. Nakon pregleda pasoša, u autobuse su vraćeni ostali putnici, a nas 14 sa beogradskom adresom zadržani smo u carinskoj kućici. Tu nam je carinik, izrazito ljut i veoma neprijatan, rekao: 'Šta vi Beograđani mislite, da možete da se šetkate kako hoćete? E, pa ne možete! Dok sam ja u smeni i moja ekipa, znajte da nećete ući'", priča Slobodan Blagojević, jedan od vraćenih putnika.

Kako kaže, nikome od putnika nije bilo jasno zašto se tako ponaša, jer mu se niko nije suprotstavljao.

"Ljudi su bili prestravljeni, naročito žene i par starijih putnika. U jednom momentu je počeo da razvrstava ljude i da vuče ženu za ruke. Tada sam morao da reagujem. Rekao sam mu da nas ili hapsi ili pusti, ali da prestane da nas maltretira samo zato što ima pištolj i značku. Čak nam je pretio da može da napiše da smo prenosili nedozvoljene stvari ili da nam 'izmisli' bilo šta drugo, jer će se uvek verovati njemu, a ne putnicima. Osim toga, rekao je i da ima pravo da nas svuče gole zbog provere. I na kraju, da samo od njega zavisi hoćemo li preći ili ne", objašnjava Blagojević.

I drugi putnici potvrdili su ovu priču. Neki su čak mobilnim telefonima snimali događaj, ali su im carinici zabranili snimanje i naterali ih da snimke izbrišu. Po povratku u Beograd, ovi putnici su, kako tvrde, dali izjave u Ambasadi Slovenije u Srbiji. Tamo im je, kako kažu, sugerisano da sačekaju, da ne "dižu prašinu" i da će sve biti sređeno.

  • Nišlija

    30.03.2015 18:17
    Pera - @anonymus - kada bi u Srbiji Slovenci plać
    Čuj ovo: "Kad je Vojvodina koliko toliko bila svoja osamdesetih sa Slovencima su Vojvodjani poslovali sve u sesnaest na obostrano zadovoljstvo. I Slovenci su poslovali posteno kao i mi kod njih, fer i posteno. Posle kad se krenulo srbovati i mitingovati i kad je Srbija ukinula autonomiju a potom i unistila Vojvodinu ceo taj napore jedne cele generacije je potpuno pao u vodu. Sad imamo taj srbijanski "model" poslovanja, tako da nemoj da sam nekog cuo ko je protiv autonomije Vojvodine bio tada ili sada, da se zali. Ima da cutite i trpite! Hteli ste srbovati, e sad uzivajte!"

    U tadašnjoj centralizaciji države su uništene i:
    EI-Niš naša najveća elelkt.industija
    DIN-Niš najveća duvanska industrija u Srbiji
    NITEKS-Niš najveća tekstilna industrija u Sr
    Jastrebac-Niš najveća fabrika pneumatskih pumpi u EVROPI
    MIN- Niš koji je proizveo celu jugoslovensku železnicu
    Vulkan-Niš velika industrija gume
    Jugoterm- najveća fabrika radijatora u Srbiji
    Nisal- velika aluminijumska prerada

    i još mnoge firme u Nišu i po Južnoj Srbiji su stradale u tom ukidanju nadležnosti, kada je Niš imao praktično sve nadležnosti kao sada Bg.

    Tu anti-birokratsku revoluciju su ipak povele garniture iz Vojvodine, koje mi sad glume neko autonomaštvo. Na pr. seti se šta je pevao Balašević: "Hebo nas ko nas sastavi", a ovamo drži predavanja o bratsvu i jedinstvu, kao i vi o "srbijanskom modelu poslovanja"





  • Nišlija

    30.03.2015 17:49
    Pera - @anonymus - kada bi u Srbiji Slovenci plać
    Dok oni kod nas mogu da kupuju zemlju,fabrike i uvoze šta žele, naše firme praktično imaju zabranu rada i u Sloveniji i u Hrvatskoj.
    Dobar deo ekonomije Slovenije zavisi od tržišta Srbije. Pogledajte primer Merkatora i Gorenja, cela njihova proizvodnja se zasniva na tržištu "EX-YU" zemalja, a mi kod njih, jedino je "Nektar" ušao na tržište i to na jedvite jade.

    More, uveo bi vam recipročne mere, ako oni donose carinske propise tamo, odgovoriti istim propisima i sa naše strane, pa da vidimo.

  • SSSS

    30.03.2015 08:43
    odgovor Srbinu
    "Srbin
    @ SSSS - cililizacija u Sloveniji?
    Gde su sada ovdašnji austrougari sa komentarima?

    Ja sam cisti Srbin i nesto ne obozavam Beograd".

    Srbine, tebi nije jasno da se ovde ne radi o tome ko voli a ko ne voli Beograd! Ne volim ga ni ja ako hoćeš da znaš. Nego se radi o poštovanju državljana Srbije na državnoj granici Slovenije. Ako si Srbin ne smeš da tolerišeš omalovažavanje i vređanje gradjana Srbije ali isto tako ne smeš dozvoliti da Srbina vređaju ni austro-ugari,autonomaši, Bugari, Ameri, Nemci itd. Naravno i kod nas ima kukolja, ne verujem da je naša služba na granici mnogo dobra....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".