Ustavni sud presudio: Nema džabe struje ni za najsiromašnije

Ustavni sud proglasio je neustavnom proceduru po kojoj najsiromašniji ostvaruju pravo na besplatnu struju, gas i daljinsko grejanje.
Ustavni sud proglasio je neustavnom proceduru po kojoj najsiromašniji ostvaruju pravo na besplatnu struju, gas i daljinsko grejanje.

Odluka koja je stupila na snagu početkom ove nedelje onemogućila je da do daljeg ijedan socijalno ugroženi građanin ostvari pravo na povlašćenu isporuku struje i gasa.

"Ustavni sud proglasio je neustavnim članove od pet do osam vladine Uredbe o energetski zaštićenim kupcima. Ne može se, tvrdi sud, omogućiti da opštine ne samo konstatuju ko ima pravo na povlašćenu cenu energenata već i da odlučuju kolika je to količina. Za sud je sporno i to što domaćinstva koja dobijaju negativno rešenje zahteva za povlašćeno snabdevanje energentima nemaju pravo žalbe", objašnjava izvor "Blica" blizak Ustavnom sudu.

Zasad Ministarstvo energetike nije reagovalo na odluku Ustavnog suda. To se, kako se saznaje, može očekivati narednih dana. Do odluke ministarstva, koju treba da potvrdi Vlada Srbije, izdavanje uverenja o statusu povlašćenog energetskog kupca je stopirano.

Osporen je i obračun cene energenata potrošačima koje, prema pomenutoj Uredbi, nadoknađuje Vlada iz budžeta. Ovo preti da u potpunosti do daljeg zaustavi isporuku struje, gasa i daljinskog grejanja najsiromašnijim domaćinstvima u Srbiji.

Domaćinstva sa minimalnim prihodima do sada su imala mogućnost da određenu količinu gasa i struje ne plaćaju. Tako je na primer tročlana porodica sa prihodom od 19.700 dinara mesečno mogla računati da će besplatno moći da potroši do 160 kilovata struje, 45 kubnih metara gasa ili da će im biti plaćeno daljinsko grejanje za 35 kvadrata. Sada će, po svemu sudeći, sve to morati da plate.

U EPS-u i "Srbijagasu" juče nisu želeli da komentarišu odluku Ustavnog suda. Oni, kažu, kao javna preduzeća samo sprovode odluke koje donosi Vlada Srbije.

  • jugosloven

    02.10.2015 20:38
    Sve sto je bilo besplatno je propalo zar nije?
  • 02.10.2015 17:46
    Значи Велики Трновац ће бити искључен? Оће ал мало сутра. Државо маћехо.
  • 02.10.2015 17:20
    To im je bio plan posle dizanja struje.
    Znači na to se išlo. Sad kad podigli struju, i ukinuli pomoć najugroženijima, pa kada sirotinja ne može da plaća i budu bile u dugovima, sudski izvršitelji će im oteti i ono što im je ostalo, kuću i zemlju za baplatu duga. Znači radi se o sistematskom uništenju sirotinje, pošto ih je najviše u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija