Obračun plata za vreme bolovanja ipak po starom

Ministarstvo finansija usaglasilo se sa najvećim brojem predloga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u vezi sa tekstom zakona o platama, među kojima je i da obračun plata za vreme bolovanja i minuli rad ostanu isti kao do sada.

Sa druge strane, dogovoreno ja i da sva ta izdvajanja budu u okvirima budžetskih mogućnosti, odnosno da su unapred planirani i predviđeni budžetom, što je sada i u novom nacrtu regulisano.

Inače, plata se za vreme bolovanja sada obračunava na osnovu dvanaestomesečnog primanja u koji ulaze i dodaci za dežurstva, noćni ili rad na praznik i slično, dok je jedan od predloga bio da se obračunava na osnovu osnovne zarade.

Kada je reč o minulom radu, dogovoreno je da se i ta stavka obračunava kao i do sada, četiri odsto po godini staža.

Konačna verzija Nacrta zakona o platama, prema planu, sutra će biti poslata ministarstvima na mišljenje, nakon čega sledi razgovor sa sindikatima, te usvajanje Nacrta na sednici vlade.

Očekuje se da nacrt “proći vladu” krajem sledeće nedelje, a onda će, u formi Predloga zakona, biti poslat pred poslanike na raspravu i usvajanje.

Autor: Tanjug
 

  • Privatni sektor

    01.02.2016 10:06
    Razmisljanje
    Radim kod privatnika za minimalac. Nemam placen prekovremeni rad ,kao ni topli obrok a,prevoz placen samo za I zonu.
    Nemam ono na slovo M da se pobunim vec mi je lakse da pljujem po onima sto imaju nesto veca i redovna primanja. Cekam da mi neko iz javnog sektora organizuje sindikat i da se bori za moja prava. Obavezno cu izaci na izbore i glasati za one sto obecavaju da ce ove iz javnih preduzeca izjednaciti sa nama koji radimo kod privatnika tako da i mi i oni radimo za minimalac.
    E da komsiji crkne krava!
  • Do Izbora

    31.01.2016 21:45
    Biće fini prema narodu - do izbora. A posle, ako pobede, ako im prođe nameštanje, neće pitati gospodare šta će učiniti za nas, već šta mi treba da učinimo za gospodare.
    Uostalom, prethodna dela im sve govore. Uzimali su stalno, narodu davali ništa nisu.
    A belom svetu - sve su dali. Sluge.
  • JAVNI SEKTOR

    31.01.2016 18:49
    Obračun plata po starom
    Da se zna! Mi smo gradjani prvog reda u Srbiji.Uživamo SVA PRAVA po osnovu rada koja nam je još Tito poklonio.
    Nezaposleni i privatni sektor neka se snalaze.Navikli su.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.