Zaduženi u "švajcarcima" najavljuju radikalizaciju protesta

Građani zaduženi u švajcarskim francima održaće prvi u nizu protesta u nedelju, 7. februara ispred Vlade Srbije.
U saopštenju Udruženja "Efektiva", koje je organizator ovog protesta, stoji da Narodna banka Srbije nije reagovala na njihove zahteve, te da nije rešila problem konvertovanja kredita u švajcarcima u evro. Mirjana Uzelac iz ovog udruženja ističe da je upravo to jedan od zahteva i razloga zbog kog će se zaduženi građani okupiti ispred Vlade. 
 
"Zaduženi očekuju da se ispuni obećanje premijera Srbije, a to je da se donese rešenje koje bi pomoglo svim oštećenjima. Takvo rešenje nikada nije doneto, iako je nekoliko puta najavljivano. Mi ne možemo da živimo ovakvim tempom, jer nemamo od čega. S toga se organizujemo i pitamo predstavnike zašto nisu ispunili obećanje dato u oktobru prošle godine", rekla je Uzelac za 021.rs.
 
Rešenje kojim bi se omogućilo konvertovanje kredita po paritetu u evrima, koji je važio na dan isplate kredita, dovelo bi do smanjivanja glavnice. Takođe, ukoliko neko nije u mogućnosti da plaća kredit, imao bi priliku da proda nekretninu, te da kredit refinansira u drugoj banci. Naša sagovrnica ističe da u ovom trenutku mnogi duguju više novca nego što su dobili podizanjem kredita u banci.
 
"Mi jednostavno nemamo mogućnost da plaćamo svoje redovne obaveze koje želimo da plaćamo. Ne možemo da otplaćujemo struju ili komunalije, od čega država direktno ima koristi. Kada bi konverzija bila omogućena jedinu štetu bi imale banke, a ne država ili poreski obaveznici", poručila je Uzelac.
 
Rešenjem Narodne banke Srbije stvorila bi se konkurencija među bankama, što bi dovelo do jeftinijih kredita. Takav scenario bi smanjio teret sna leđima 20.000 porodica koje imaju kredite u švajcarcima. Nereagovanjem Ministarstva finansija indirektno je pogođeno 100.000 ljudi u Srbiji.
 
"Pretpostavljam da su strane banke uslovile državu i da se zbog toga rešenje ne donosi ili je ono spremno, ali se sprema pogodan trenutak da se realizuje", iznela je svoju sumnju Uzelac u razgovoru za 021.rs.
 
Mirjana Uzelac kaže da je Udruženje "Efektiva" radilo na Zakonu o konverziji kredita u švajcarima u evro, kao i na dopuni Zakona o finansijskim korisnicima. Dopunama su navedene nezakonite radnje koje su banke do sada činile, a što im dopunom više ne bi bilo omogućeno. 
 
"Već sada imamo mnoštvo pokrenutih tužbi koje se dobijaju većinom u korist klijenata. Ovom dopunom zakona bi koristi imali svi korisnici bankarskih usluga, a to je 99 odsto građana Srbije", kaže Uzelac.
 
Banke u Srbiji se pozivaju isključivo na 4 modela rešenja koje je NBS objavila početkom 2015. godine, koji su uglavnom neprihvaćeni od strane korisnika. Zbog sumnje da će prvi protest doneti neke promene "Efektiva" je spremila još akcija.
 
"Ne verujemo da će posle prvog protesta biti učinjen neki veliki pomak. Zbog toga planiramo da radikalizujemo svaki sledeći protest. Imamo spremne akcije, ali ne želimo trenutno ništa više da otkrivamo", zaključila je Uzelac za 021.rs.
 
Protest građanja će početi u 12 časova ispred zgrade Vlade Srbije.
 
Autor: Zoran Strika
  • ljubomir

    03.02.2016 17:38
    Ma, ne smeta mene što vlada i nbs neće da pomognu građanima, već što NE SMEJU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.