Država odbila investitora, opredelila se za stečaj i otkaze

Vlada Srbije odbila je ponudu koja bi značila siguran posao i vraćanje dugova za 1.300 radnika jagodinskih "Kablova", kao i ulaganje od 20 miliona evra i odlučila da se uvede stečaj.

Stečaj znači da je samo izvesno da će država od prodaje imovine dobiti nekoliko miliona evra, dok ne postoje garancije da će i jedan zaposleni sačuvati posao, kaže Sava Trifunović, predstavnik tri firme koje stoje iza ponude.

Ponudu dve domaće firme "Trend kompani" i "Trifunović-kablovi" iz Jagodine i američke kompanije "Glen A. Stivens" dobilo je Ministarstvo privrede, koje vodi Željko Sertić, kao i tad još uvek aktivna Agencija za privatizaciju.

Investitorski konzorcijum predstavlja Sava Trifunović, koji je od 1978. do 1989. godine bio komercijalni direktor "Kablova". On kaže da nude ulaganje od 20 miliona evra u novcu i materijalu, regulisanje dugova prema radnicima po pravosnažnim presudama od 35 miliona evra, preuzimanje svih 1.300 radnika, što štedi državi 7,5 miliona evra za socijalni program, i zapošljavanje još 1.200 u narednih nekoliko godina.

"Ovu ponudu su zvanično dobili Ministarstvo i Agencija za privatizaciju, pa smo očekivali tender na kojem bismo probali da kupimo firmu, ali nam nije jasno zašto je Ministarstvo saopštilo da nema zainteresovanih i da tendera neće biti. Sad fabriku čeka stečaj, što u prevodu znači da država za imovinu može da dobije četiri-pet miliona evra, a više od toga će joj biti potrebno da isplati socijalni program radnicima jer kupac nema obavezu da ih preuzme", objašnjava Trifunović.

Na pitanje ko garantuje da će plan konzorcijuma uspeti, on odgovara da je prvi garant on jer je u "Kablovima" radio 34 godine.

"I danas imam veze u inostranstvu, problem nije da se obezbedi tržište, već da se fabrika vodi na pravi način. Mi tačno znamo šta ćemo raditi u narednih nekoliko godina, plan postoji i dostavljen je državi kad i ponuda za preuzimanje. Imamo sastavljen tim stručnjaka koji će sprovesti taj plan, tri doktora ekonomsko-tehničkih nauka i sedam diplomiranih inženjera i ekonomista maksimalno proverenih i uhodanih u kablovskoj industriji. "Kablovi" nikad nisu imali problem da proizvedu i prodaju, samo su loše vođeni", uverava Trifunović.

U Ministarstvu privrede "Kurir" nije dobio komentar, ali je Željko Sertić, ministar privrede, je rekao da model privatizacije tri firme nije u skladu sa zakonom.

"Ponuda ovih firmi nije ponuda, već samo predlog za model privatizacije. Njihova želja bila je da Republika Srbija unese imovinu preduzeća kao ulog u zajedničku firmu, dok bi oni uneli svoje, kako su rekli, višegodišnje iskustvo u branši", navodi Sertić.

Na pitanje da li bi to onda bio model koji je primenjen isto kao u "Železari Smederevo", rekao je da nema komentar.

Autor: Kurir

  • Novosadjanin

    07.02.2016 13:58
    A kad je Radulovic gasio firme kao stecajni niko nije o tome pisao! 300h eura je dobio u to vreme da sprovede stecaj nad mojom firmom. Mi smo svi, sem njega, ostali na ulici praznih dzepova, bez posla.
  • Marko

    07.02.2016 11:40
    tako je bilo i u Pezosu. Jedan gasterbajter je hteo da otvori fabriku a ovi mu nisu dali jer nije hteo da radi za njihovu vladajuću stranku. Što je još gore jedan od tih koji ga je ucenjivao je nekadašnji član predsedništva Vojvođanske partije sad u Vulinom Pokretu socijalista a drugi je u jednoj vladajućoj nacionalističkoj stranci. Čovek je rekao: bolje su me prihvatili u Kanadi nego u mojoj rođenoj zemlji. Pa sad vi vičite kako nam je sređena zemlja.
  • mala iz ćoška

    07.02.2016 10:45
    E!
    "...Njihova želja bila je da Republika Srbija unese imovinu preduzeća kao ulog u zajedničku firmu, dok bi oni uneli svoje, kako su rekli, višegodišnje iskustvo u branši", navodi Sertić. ...
    Pa ako je ovo tačno - Hoću i ja jednu firmu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija