Partijski funkcioneri neće moći da budu direktori javnih preduzeća

Novi zakon o javnim preduzećima, koji je Vlada Srbije usvojila u subotu, a već je pred poslanicima u parlamentu, predviđa da direktori javnih preduzeća ne mogu da budu i aktivni članovi partija, pa će Nikola Petrović, Dušan Bajatović, Milan Krkobabić i mnogi drugi morati da biraju između funkcija.

Ovo važi za sve direktore javnih preduzeća, koji ne samo da neće moći da budu državni funkcioneri, a isto važi i za članove nadzornih odbora. Međutim, apsolutna zabrana stranačkog angažovanja važi samo za članove nadležnih odbora. Direktorima će, ipak, biti omogućeno da svoje funkcije i članstvo u političkim strankama zamrznu.

Dušan Bajatović je godinama potpredsednik SPS-a i direktor Srbijagasa. Direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović, javnosti poznatiji kao kum Aleksandra Vučića, rekao je da je "član SNS, ali ne i funkcioner", a direktor Pošte Milan Krkobabić je predsednik PUPS-a. Tu je i Aleksandar Obradović, direktor EPS-a, koji je i sam rekao da je na funkciju došao kao kadar SNS, odnosno kao član Glavnog odbora partije, ali da je kasnije na konkursu izabran za direktora između 70 drugih kandidata.

Zakon o javnim preduzećima napisan je po "hitnom postupku", a sa Zakonom o platama u javnom sektoru predstavlja poslednji preostali zakon iz ekspozea Aleksandra Vučića, koji je trebalo da bude usvojen još u prvih sto dana Vlade.

Zakonom koji kasni skoro dve godine ukidaju se i upravni odbori, a pravila za izbor i odgovornost direktora i članova nadzornih odbora se pooštravaju. Direktori Pošte, Srbijagasa, EPS-a, Elektromreže, ali i Skijališta, Srbijašuma, Puteva, Koridora i ostalih javnih preduzeća kojih ima ukupno 37, moraće da imaju završene četvorogodišnje fakultete, pet godina iskustva na poslu koji zahteva ovakvo obrazovanje i tri godine iskustva u poslu kojim se bavi preduzeće kojim upravlja.

Novi zakon o javnim preduzećima predviđa da direktor ubuduće zasniva radni odnos na određeno vreme, bira se na javnom konkursu i ne može imati zamenika. Direktora na tu funkciju imenuje Vlada na period od četiri godine. Na konkursu se biraju i direktori javnih preduzeća čiji su osnivači autonomna pokrajina ili lokalna samouprava. Novina je i pravo direktora da se u roku od 20 dana izjasni o razlozima zbog kojih je predviđeno njegovo razrešenje. Period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine, kao i da ista osoba ne može biti postavljena za vršioca dužnosti direktora dva puta.

U opisu posla budućih direktora jeste odabir izvršnih direktora. A njih, prema ovom zakonu, u preduzeću ne sme biti više od sedam. Ni izvršni direktor ne može imati zamenika, a uslov je da mora da bude zaposlen u preduzeću.

Nadzorni odbor moraće da ima pet članova i predsednika, u pokrajini tri člana i predsednika. Što se obrazovanja i iskustva tiče, važe gotovo ista pravila kao i za direktore. Predsednik i članovi nadzornog odbora imaju pravo na odgovarajuću naknadu za svoj rad, a visinu naknade određuje Vlada.

Predsednika i članove imenuje Vlada na period od četiri godine od kojih je jedan član nadzornog odbora iz reda zaposlenih, a jedan član mora biti nezavisan. Osnivači javnih preduzeća i društava kapitala dužni su da usklade osnivačka akta sa odredbama ovog zakona u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Autor: Danas

  • Brus Vilis

    10.02.2016 21:03
    Najpre mi je bilo smešno. A onda se pojavio taj osećaj da se neko israo po meni.
  • dr Marks bez Engelsa

    10.02.2016 20:21
    Paz' da vam ne poverujem!
    Kako vas nije sramota da ovako varate ovaj napaceni, ponizeni i nedovoljno placen narod? Ovo ce se desiti kad na mesecu naraste trava! A mozda ni tada...
  • mala veverica

    10.02.2016 20:08
    Ja verujem u ovo. A vi?

    P.S. evo i mrmot kaže da im veruje ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.