Medijska scena Srbije od oktobra do decembra 2015. godine

Pravni monitoring medijske scene u Srbiji završen je sa 65, 66 i 67. monitoring izveštajima za oktobar, novembar i decembar 2015. godine, a objavljeni su na sajtu ANEM-a.

65. monitoring izveštaj - oktobar

Sloboda izražavanja - 5 odabranih slučajeva pritisaka na novinare i medije u ovom periodu: na ekipu Istinomera, ekipu mreže Krik, urednika kulturne rubrike u dnevnom listu "Magyar Szo", i na javni servis RTS - u Izveštaju je data pravna analiza tih slučajeva; od sudskih postupaka stručno su komentarisani: krivični postupak koji se vodi zbog objavljivanja spiska navodnih Srbomrzaca (RDP B92 protiv Pokreta "Naši"); presuda Višeg suda u Beogradu, u slučaju Dragoljub Milanović, bivši direktor RTS-a, protiv novinara Nikole Radišića i RDP B92, koja je primer dobre sudske prakse u medijskim slučajevima.

Implementacija postojećih propisa - Zakon o javnom informisanju i medijima: problemi u primeni pravila o projektnom sufinansiranju i njihov uzrok; Zakon o elektronskim medijima: pitanje političke promocije van predizborne kampanje, u kontekstu direktnog prenosa svečanosti SNS-a, i postupanje REM-a u tom slučaju; postupak izbora kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije; umrežavanje TV i radio stanica. Zakon o javnim medijskim servisima: javne rasprave koje su oba javna servisa sprovela o svojim programskim sadržajima, uloga Programskih saveta javnih servisa, i drugi aspekti transparentnosti rada javnih servisa.

Usvajanje novih zakona - najavljeno je da će se Predlog zakona o oglašavanju uskoro naći u skupštinskoj proceduri.

Rad nadležnih organa - Regulatorno telo za elektronske medije (REM) - kako je REM reagovao u slučaja medijske hajke TV Happy na predsednicu Privrednog suda u Pančevu; Savet za štampu i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti - kako je Savet, a kako je Poverenica reagovala povodom teksta o migrantima u Informeru, spornog s aspekta povrede profesionalnih i pravnih pravila koja se odnose na zabranu diskriminacije;

Proces privatizacije medija - situacija koja nastupa posle završetka prodaje kapitala;

Zaključak Izveštaja - ključni nalazi i zaključak o medijskoj situaciji u Srbiji u oktobru 2015.

66. monitoring izveštaj - novembar

Sloboda izražavanja - analizirani slučajevi: ugrožavanje sigurnosti novinarke Blica Milice Ivanović, nova "intervencija" Komunalne policije prema novinarima, i bizaran slučaj "pritvaranja" novinarske ekipe Politike od strane privatnog lica; takođe je analiziran napad na ekonomsku forenzičarku i člana Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović, kao i otkazivanje promocije knjige "Vučić i cenzura" u Nišu; stručno je komentarisan i Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2015. godinu, u delu koji se odnosi na oblast medijskih sloboda. Sudski postupci - obrađena je presuda Višeg suda u Beogradu u sporu koji je vođen po tužbi Marijana Rističevića, poslanika SNS-a u Narodnoj skupštini, protiv RDP B92, za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda.

Implementacija postojećih propisa - Zakon o elektronskim medijima: pitanje političkog oglašavanje van predizborne kampanje i nastavak polemike povodom odluke Regulatornog tela za elektronske medije da ne pokrene postupak protiv televizija koje su direktno prenosile javni događaj SNS-a; postupak izbora kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije. Zakon o javnim medijskim servisima: nove kontroverze oko finansiranja javnih medijskih servisa; postupak za izbor kandidata za članove Programskog saveta Javne medijske ustanove RTS.

Usvajanje novih zakona - mogući problemi zbog najavljenog izostanka javne rasprave o izmenjenom Nacrtu zakona o autorskom i srodnim pravima.

Rad nadležnih organa - Regulatorno telo za elektronske medije (REM) - pravna analiza Preporuke o vremenu emitovanja rijalitija "prisilnog okruženja"; Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti - analiziran je slučaj neovlašćenog objavljivanja podataka o zdravstvenom stanju u medijima.

Proces privatizacije medija - analiziran je slučaj Tanjug;

Zaključak Izveštaja - sumirani nalazi i zaključak o situaciji na medijskoj sceni Srbije u novembru 2015.

67. monitoring izveštaj - decembar

Sloboda izražavanja - seksistički skandal ministra odbrane, ocene međunarodnih organizacija o stanju medijskih sloboda u Srbiji i Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije koji se bavi mogućim uticajem institucija javnog sektora na medije kroz plaćanje usluga oglašavanja i marketinga.

Implementacija postojećih propisa - Zakon o javnom informisanju i medijima: kako su dodeljena sredstva na javnom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u Gradu Beogradu, i mogući načini za rešavanje problema u oblasti projektnog sufinansiranja; kako pitanje informisanja na manjinskim jezicima rešiti na kvalitetan način. Zakon o elektronskim medijima: problemi u postupku izbora dva kandidata za mesto u Savetu Regulatornog tela za elektronske medije, na predlog udruženja koja se bave zaštitom dece i slobodom izražavanja; analiza Nacrta predloga strategije razvoja medijskih usluga i Nacrta uputstva koje se odnosi na vreme emitovanja rijalitija prisilnog okruženja.

Usvajanje novih zakona - pravna analiza predloženih izmena Zakona o javnim medijskim servisima i Predloga zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, i problemi koji mogu nastati njihovim usvajanjem.

Rad nadležnih organa - postupak kontrole koji je Zaštitnik građana sproveo u Komunalnoj policiji grada Beograda, kao i postupak kontrole koji je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti sproveo u psihijatrijskoj klinici "Laza Lazarević", a u vezi sa neovlašćenim objavljivanjem podataka iz te klinike u programu TV Pink.

Proces digitalizacije - Povodom odluke Regulatornog telo za elektronske medije da se pokrajinski javni servis više ne emituje iz alotmenta Avala, u Izveštaju se ukazuje na probleme koje takva odluka može proizvesti u praksi.

Proces privatizacije medija - proces likvidacije JP Tanjug i status dozvola medija koji nisu privatizovani do 31. oktobra 2015. godine.

Zaključak Izveštaja - šta je obeležilo medijsku scenu u Srbiji u decembru 2015, i šta su suštinski problemi u medijskom sektoru.

Šezdeset peti, šesti i sedmi Monitoring Izveštaj uradio je stručni monitoring tim ANEM-a iz advokatske kancelarije "Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Pročitajte ga u celosti ili u delovima, ovde.

Izradu Izveštaja i Publikacije podržala je Švajcarska kancelarija za saradnju, kroz Fond Malih projekata, ali stavovi izneti u njima nisu nužno i stavovi Švajcarske kancelarije za saradnju, već pripadaju isključivo autorima Izveštaja i Publikacije.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Brnabić: Apelujem na mir

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije "fer da oni koji nisu ništa uradili na zaštiti životne sredine" kritikuju ovu vlast koja je "mnogo uradila" u toj oblasti.