Svaki peti građanin izlazi na izbore da bi glasao protiv, a ne za

Političke stranke u Srbiji nemaju jasnu strukturu i birači menjaju partije kojima daju podršku, jer u tome vide ličnu korist, zaključuju u Cesidu.
Opredeljenje tzv. prosečnih birača biće ključno za rezultate predstojećih izbora. "Svako ima svoje biračko telo, malo ili veće, ali je za izborni uspeh važno kome će poverovati središnji tj. prosečni birač", kaže Zoran Stojiljković sa Fakulteta političkih nauka.
 
U Srbiji i dalje važi pravilo - lider pre svega. Glasači više slušaju njihove poruke, nego što čitaju program stranaka.
 
"Svaka stranka u Srbiji koja želi da postane vlast postane "catch all stranka", tj. da se dodvori biračima od levice do desnice i onda se tako sklapaju koalicije da bi se došlo do svih struktura birača", kažu u Cesidu.
 
Građani imaju ciničan odnos prema politici, nije tajna glasaće se i na osnovu ličnog interesa. "Pri čemu jedan deo biračkog tela, nemoj da se lažemo, pragmatično razmišlja i opredelju de na osnovu toga može li dobiti posao ili neki drugi benefit", naveo je Zoran Stojiljković.
 
Prema istraživanju FPN-a, svaki deseti građanin u Srbiji veruje političarima, a svaki peti izlazi na izbore da bi glasao protiv, a ne za. Malobrojni su oni koji smatraju da među strankama postoje ozbiljne razlike.
 
Autor: B92
  • @Gde Pobeći?

    11.03.2016 13:20
    Bas zato sto nema razlike, uvek i treba glasati protiv trenutno vladajucih. Tako ce ili biti smenjeni (kao npr. DS na proslim izborima) ili ostati na vlasti ali osvojiti mnogo manje poslanika i tako se malo spustiti na zemlju iz oblaka zvanih "apsolutna vecina/podrska" i sl. Jedino to saznanje da im se stolica klima moze da ih natera da se manje bahate, lazu i kradu
  • /

    11.03.2016 11:03
    /
    ajd sad glupa rusofilska udbo. nadji drugog stambolica.
    s'ebala si sve jos pre 30g
  • Protiv

    11.03.2016 10:42
    Kao i obično, Cesid zavodi javnost pogrešnim izjavama. 90% glasača izlazi da glasa PROTIV vlasti koja ih je upropastila u prethodnom periodu. A svaka vlast to radi i ja tvrdim da to nije slučajno već planirano. Na kraaju će potpuno biti uništen republički sistem i nastaće Monarhija.
    Na ovim izborima i ja ću izaći da glasam PROTIV.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija