Agencija bez licence turistima prodavala aranžmane

Jedna beogradska turistička agencija dve nedelje je tokom februara i marta prodavala svoje aranžmane iako nije imala licencu.

Inspektori su tokom kontrole turističkih agencija utvrdili da je od 26. februara do 9. marta ta agencija nudila na prodaju i prodavala turistička putovanja čiji je organizator, iako nije imala produženu licencu.

"Protiv turstičke agencije "Plana turs" su preduzete sve zakonom propisane upravne, ali i kaznene mere", rečeno je "Novostima" u turističkoj inspekciji.

Agencija koja nema licencu organizatora putovanja može da prodaje putovanja drugih organizatora putovanja, ali ne i svoja. Ova agencija je, u međuvremenu, produžila licencu, ali su inspektori, s obzirom na to da veruju kako ovo nije bio usamljen slučaj, najavili pooštrenu kontrolu.

Prošle godine je 11 agencija izgubilo licencu za organizovanje turističkih putovanja, a u poslednjih nekoliko čak 67. Najveće probleme su im pravili subagenti koji organizatorima putovanja nisu uplaćivali novac od putnika. Takođe, neke agencije vlasnici zbog dugova svake godine ponovo registruju.

"Kupiti osiguranje od otkaza putovanja"

U Srbiji se svake godine otvaraju nove turističke agencije, pa ih trenutno postoji više od 900, a oko 500 organizuje putovanja. U godini u kojoj se zbog nestabilne situacije očekuje pad turista, mnogi će raditi "na ivici".

"Najvažniji savet svim turistima ove godine je da uz program kupe i osiguranje od otkaza putovanja", kaže Branko Krasojević, savetnik u turizmu. "Opšta je nesigurnost, a da ne bi agencija putniku na ime otkaza prema Opštim uslovima zadržala deo za "stvarne troškove" treba se osigurati. Na programu treba pogledati ko je organizator putovanja i tamo uplatiti, jer je cena ista, a sigurnost veća."

Licenca, ukazuju nadležni, nije velika sigurnost, već je to samo forma, a ne suština. Agenciju treba proveriti da li je u upisana u Agenciju privrednih registara, koliko dugo postoji, šta kažu bivši putnici...

Nećete spavati u hotelu koji ste platili - rečenica je koju sve češće srpski turisti čuju od organizatora putovanja pet dana pred put. Zakonski, agencije imaju pravo da promene hotel ukoliko je iste kategorije, ali mnogi nikada nisu ni imali ugovor sa objektom koji se nudi u programu. Takođe, mnoge agencije, kada ne skupe dovoljan broj putnika, bez ikakvih penala pet dana pred put otkazuju putovanje, a putnicima je kasno da isti aranžman uplate na drugom mestu. Nažalost, u mnogim agencijama za otkazani put nude nov aranžman umesto da vrate novac.

Od ove godine garantovana sigurnost putovanja

Podsetimo, Nacionalna asocijacija turističkih agencija (YUTA) od ove godine prvi put putnicima garantuje sigurnost putovanja, ako turistička agencija propadne ili ne obezbedi turistima odgovarajući smeštaj.

Juta će u slučaju prestanka rada agencije ili neispunjenja programa putovanja, u najkraćem mogućem roku garantovati povraćaj novca putnicima koji nisu počeli putovanje. Ako agencija prestane da radi pre kretanja na put, klijentima će biti vraćen novac u roku od pet dana, a ako žele, moći će da izaberu putovanje kod neke druge agencije koja je u tom programu.

Ako se desi da putnici dođu na destinaciju, a da im agencija nije obezbedila smeštaj, Juta će im pomoći da pronađu smeštaj ili da se vrate u zemlju, ako to žele.

U program Juta garancija putovanja uključeno je 150 agencija, koje su ispunile potrebne kriterijume i za koje je procenjeno da su sigurne. One koje budu učestvovale u ovom programu imaće istaknut zaštićeni znak "YUTA garancija putovanja" na poslovnicama, katalozima i sajtovima.

Putnici će moći da žale tehničkoj podršci Jute telefonom koji će raditi 24 sata, sedam dana u nedelji, a u roku od par sati Juta će reagovati.

Autor: Novosti, 021

  • Aleksandar

    21.03.2016 14:13
    "Na programu treba pogledati ko je organizator putovanja i tamo uplatiti, jer je cena ista, a sigurnost veća."

    Da, naravno... samo sto je vecina agencija orgnizatora u Beogradu, Nišu, Jagodini... i nemaju poslovnice u Novom Sadu...

    Da li treba da idem u Jagodinu (iz Novog Sada), da bi uplatio aranzman? Ma dosta bre teorija zavere... svi su protiv nas... Ja imam svoju agenciju u kojoj uplacujem vec godina, i nista mi ne fali.
  • turisticki radnik

    21.03.2016 14:02
    garancija putovanja
    Kako mozete ovako nesto da pisete? Kako to mislite YUTA garantuje putnicima putovanje, YUTA SLUZI SAMO ZATO DA OD AGENCIJA UZIMA CLANARINU KOJA NIKAKO NIJE MALA I NISTA DRUGO! Garanciju putovanja obezbedjuje turisticka agencija kod osiguravajuce kuce i ovo ama bas nikakve veze sa Yutom nema. po ovome kako ste pisali znacilo bi da agencije koje nece da budu clanice YUTA nemaju garancije putovanja sto nikako nije tacno.
  • Patriota

    21.03.2016 08:52
    Otkaz smeštaja
    Uveo bih princip kao kod kapare. Ako agencija otkaže ili promeni uslove bez saglasnosti korisnika, trebala bi da isplati ODMAH dupli iznos uplaćenog aranžmana. Samo tako će se uvesti red u tu sferu. Ja sam isto bio žrtva promene hotela i datuma aranžmana, kao i jedne godine zadržavanja u hotelu u Turskoj jer naša renomirana turistička agencija nije uplatila obaveze prema turskoj agenciji a ova prema hotelu... Ni krivi ni dužni ispaštamo. Red je i vreme da to nesavesne agencije plate na pravi način!
    ODMAH dupli iznos uplaćenog aranžmana!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.