"Broj isturenih odeljenja fakulteta nekontrolisano raste, a kvalitet obrazovanja pada"

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) odlučila je da odloži akreditaciju isturenih odeljenja fakulteta i visokih škola, kao i studijskih programa koji se izvode na daljinu i na engleskom jeziku, kako bi se stalo na put nekontrolisanom bujanju mreže visokoškolskih ustanova.
Predsednik KAPK Ćemal Dolićanin o tome je obavestio članove Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.
 
Obrazlažući odluku, on je rekao da broj visokoškolskih ustanova, a naročito isturenih odeljenja nekontrolisano raste, a kvalitet visokog obrazovanja pada. Dolićanin je naglasio da su kapaciteti KAPK ograničeni, a postupak akreditacije jedinica van sedišta matičnih ustanova, studijskih programa za izvođenje na daljinu i na engleskom jeziku "nije do kraja definisan".
 
Drugi razlog za ovakvu odluku je želja Komisije da što kvalitetnije sprovede reakreditaciju visokih škola strukovnih studija i akademija strukovnih studija, kojima je istekao petogodišnji period od prethodne akreditacije. Dolićanin je naveo da je dosad akreditovano više od 50 visokoškolskih jedinica van sedišta matičnih ustanova, a da je KAPK-u predati oko 80 zahteva za otvaranje novih odeljenja.
 
Predsednik Komisije je poručio budućim studentima da upisuju samo akreditovane studijske programe na akreditovanim ustanovama.
 
Nacionalni savet za visoko obrazovanje podržao je predlog KAPK za izmenu standarda za akreditaciju visokoškolskih ustanova i studijskih programa, s obzirom da su važeći doneti još 2007. godine. Na sednici je rečeno i da će biti prekinuta praksa da ustanove po dobijanju akreditacije studijskih programa u vrlo kratkom roku podnose zahteve za izmenu tih programa, u cilju povećanja broja studenata.
 
Autor: Danas
  • Jacovitti

    02.04.2016 11:09
    Šta je tu pa novo. Pa i preCednik nam je studirao na daljinu! On tamo negde u belom svetu, a daljinski ovde istog dana položio ispit na FIMEK-u. Zato ga njegov kum (haški oslobođenik) i optužuje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.