Svaki policajac će imati psihološki dosije

Posle dugogodišnje polemike da li je srpskoj policiji potrebna zasebna psihološka služba, u MUP-u je najnovijom sistematizacijom formirano Odeljenje za psihološku prevenciju i selekciju.

Iako je broj psihologa u odnosu na broj zaposlenih (oko 2.300 policajaca na psihologa) daleko ispod idealnog evropskog standarda (manje od 100 policajaca na jednog psihologa), oni će ubuduće zaposlenima u MUP-u biti dostupni 24 časa dnevno.

Psiholozi će biti uključeni u selekciju kandidata prilikom zapošljavanja i biće sastavni deo tima prilikom planiranja policijskih akcija. Svaki policajac imaće psihološki dosije.

"Sa svim zaposlenima ćemo razgovarati i kreirati profil ličnosti. To će biti njihov psihološki dosije koji će se povremeno ažurirati. Važno je reći da smo mi psiholozi koji rade sa zdravim ljudima i trudimo se da oni što duže ostanu zdravi. Na osnovu ovih naših informacija će se formirati timovi za policijske akcije, kao i za svakodnevne zadatke. To znači da će se voditi računa da, na primer, policajac koji je nedavno doživeo smrt bliske osobe ne bude poslat na akciju u kojoj osoba preti samoubistvom ili ubistvom. Ako jedan policajac nije odgovarajući za određenu akciju u tom trenutku, ne znači da nije za neku drugu", objašnjava za "Politiku" Mirjana Smiljanić, načelnica Odeljenja za psihološku prevenciju i selekciju u MUP-u Srbije.

Bitno je, smatra Smiljanićeva, da starešine u Ministarstvu unutrašnjih poslova shvate da su psiholozi deo tima. Uključivanje psihologa u planiranje akcije i njeno praćenje podrazumeva i profesionalni razgovor sa policajcima kada se sve završi. To znači da će oni u razgovoru sa psihologom imati mogućnost da se osvrnu na eventualne stresne momente protekle akcije. Ovo je jedan od načina na koji će policajci stres "ostavljati na poslu", neće ga prenositi na porodicu, što je jedan od glavnih problema.

Dosadašnja praksa je pokazala da se na razgovor sa psihologom najčešće odlučuje uniformisani deo MUP-a – policajci zaduženi za javni red i mir – Interventna, patrole, školski policajci. Oni su brojniji, ali i, kako ocenjuje Smiljanić, otvoreniji za razgovor od kolega iz kriminalističke policije.

Opšrinije o ovome može se pronaći na sajtu Politike.

Autor: Politika
 

  • Nindza Kornjacleone

    01.05.2016 19:22
    Treba bolje da ih selektiraju kada ih upisuju na kurs.
  • Ratko

    01.05.2016 19:05
    Posebno za one iz Detelinare koji imaju vise disciplinskih procesa za koje svi znaju da su u dilu sa kriminalcima a posebno oni iz Vrbasa.
  • Dragan

    01.05.2016 18:52
    Prvo uvesti psihijatriski pregled za predsednike, premijere i ministre. Posle kako hoće...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.