Mrak i tišina na Dan slobode medija

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija, koji je ustanovljen s ciljem da se podigne svest o značaju medijskih sloboda, i da bi se vlade država podsetile na obavezu da poštuju i omoguće pravo na slobodu izražavanja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije pozvali su novinare i elektronske medije da danas u 11:55 "isključe ton i zamrače ekrane", čime bi se pridružili međunarodnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine", s ciljem da javnost upozori na sve gori položaj novinarske profesije u Srbiji.

Za predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašina Obradovića nema dileme, mediji su pod pritiskom.

Kod nas se na medije ne gleda kao na deo demokratskog procesa, kod nas se na medije gleda kao na produženu ruku vlasti. Vlast ne vidi medije kao učesnike u javnom dijalogu, ne podnosi kritike, i novinari i mediji se dele na naše i vaše, pri čemu su građani potpuno zapostavljeni”, upozorava Obradović.

Transparentnost Srbija je sprovela istraživanje o medijima, na osnovu kojeg je zaključila da mediji, suočeni s finansijskim pritiscima, uređivačke prioritete usklađuju s političkim prioritetima "političkih i ekonomskih centara moći, ignorišući javni interes".

Srbija je ove godine skočila za osam mesta u dokumentu međunarodne organizacije Reporteri bez granica, koja je objavila svoj godišnji izveštaj o situaciji u medijima u svetu. Istovremeno, Međunarodna organizacija "Fridom haus" i ove godine svrstala je Srbiju u listu delimično slobodnih zemalja po slobodi medija.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Nedim Sejdinović, ipak, ističe da u Srbiji nema unapređenja medijskih sloboda. “Ako Srbija napreduje na nekoj lestvici medijskih sloboda, to može da znači i da druge zemlje - a to je svakako slučaj - u pogledu medijskih sloboda u proteklom periodu jako nazaduju, jer mi imamo ozbiljan globalni trend ugrožavanja medijskih sloboda”, ističe on.

Generalni sekretar Udružeja novinara Srbije Nino Brajović, kaže da je vlast posezala za pokušajima da se ograničava sloboda medija, poput zabrane novinarima Istinomera da snimaju u zoni Beograda na vodi, ali i kad je u Pančevu ponudila proistupnice vladajućoj stranci onima koji žele posao. Lokalne samouprave moraju da izdvjaju najmanje dva odsto iz budžeta za svoje medije. Problem je, kaže, i autocenzura.

Godina za nama ostaće zapamćena i po novinarskoj akciji “Novinarke ne kleče”, koja je posle više nedelja ipak rezultovala smenom ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog uvrede novinarke B92.

Ministarstvo kulture: Zaštita i promocija slobode govora prioritet

Zaštita i promocija slobode govora kao temeljnog ljudskog prava predstavlja jedan od prioriteta Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Republike Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja. Dokaz za to je i početak praktične primene Akcionog plana za poglavlje 23 koje se bavi zaštitom ljudskih sloboda te konkretnim merama za poboljšanje zaštite i sigurnosti novinara.

Iako je situacija u medijskoj sferi opterećena ekonomskim problemima i raznim tranzicionim izazovima, to u svakodnevnom radu ne bi smelo da ugrozi poštovanje profesionalnih standarda, novinarskog kodeksa i jačanje regulacije i samoregulacije u sferi javnog informisanja.

U narednom periodu, Ministarstvo kulture i informisanja planira da kroz inkluzivan i transparentan proces radi na novoj Medijskoj strategiji koja će obezbediti preduslove za još potpuniju primenu profesionalnih, društvenih i ustavnih obaveza medija u pogledu informisanja građana i zaštite javnog interesa, navedeno je u saopštenju.

Autor: N1

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija