Srpski poslanici imaju najniže plate u Evropi

Srpski poslanici imaju najniže plate u Evropi, ali u odnosu na prosečnog građanina žive bolje nego njihove kolege u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Prema podacima objavljenim na sajtu www.presivergleich.de, po visini primanja prednjače narodni predstavnici u Francuskoj i Nemačkoj, na čiji račun mesečno legne više od 12.000 evra, a najmanje zarađuju parlamentarci na Balkanu, koji imaju i 10 puta niže plate. Na samom dnu su poslanici iz Srbije, čija su primanja ispod 850 evra.

Zlatko Minić iz "Transparentnosti Srbije" smatra da srpskim poslanicima reper ne treba da bude Nemačka, već Srbija.

"Sa Zapadom je bilo šta teško porediti. Lekar u Srbiji teško da može da se nada plati lekara iz Nemačke. Isto važi i za poslanike. Ovde treba uspostaviti odgovarajući odnos zarada u celom javnom sektoru", kaže Minić za "Blic".

On dodaje da su za neke odgovorne pozicije u državi plate preniske.

"Nisam od demagoga koji misle da premijer, ministri i poslanici treba da imaju niska primanja ili da ih daju u humanitarne svrhe, jer to podrazumeva da će novac dobiti sa strane. Međutim, ako uzmemo u obzir kvalitet rada, poslanici imaju adekvatne zarade. Neki ne zaslužuju ni toliko jer se samo pojavljuju na sednicama, ćute ili čitaju ono što im je neko napisao, ne podnose svoje amandmane, ne obavljaju kontrolnu funkciju nad Vladom, nekomuniciraju sa građanima...", objašnjava Minić.

Zanimljiv je i odnos mesečne zarade poslanika u odnosu na prosečna primanja u zemlji. Tako parlamentarci u Francuskoj i Nemačkoj imajui šest puta veće plate nego što je prosek u državi, u Holandiji i Italiji pet puta, Austriji i Danskoj četiri puta... Ta razlika se smanjuje kako se približavamo državama na Balkanu. U Srbiji i Hrvatskoj parlamentarci zarađuju dva i po puta više nego prosečan građanin, u Mađarskoj i Rumuniji razlika je svega 400 evra, dok su, na primer, u Bugarskoj primanja poslanika gotovo izjednačena sa zaradama građana. Izuzetak u regionu je BiH, čiji poslanici primaju skoro sedam puta više od proseka u toj zemlji, što je, uzimajući u obzir životni standard u BiH, potpuno neobjašnjivo.

U više navrata srpski parlamentarci zahtevali su veće plate, ali su brzo odustajali zbog negativne reakcije javnosti.

  • Vojvodjanin

    08.06.2016 11:14
    Ciji bre poslanici?!
    Ciji su oni poslanici? Da li makar jedan gradjanin Srbije moze da za makar jednog poslanika kaze: e, ovaj/ova je moj/a? NAravno da ne.
    Politickom sistemu u Srbiji, ali i srpskom mentalitetu najvise bi odgovaralo da sa formiraju Konsultativni saveti kakvi postoje u arapskim monarhijama i zovu se Sura. Oni ne odlucuju ni o cemu, oni samo nezno i blago savetuju emire i sultane. POstoji cak i medjunarodna organizacija koja okuplja takve savete, gde se oni srecu da razmene iskustva.
    Posto jednog takvog (nisam siguran da li je sultan, emir, car, kralj...) imamo u Srbiji, mislim da bi to bilo primereno resenje.
    Sto se tice plata, raspisati humanitarnu akciju za povecanje plata poslanicima. Dajte broj za SMS poruke, neka uplati ko koliko moze, a drzava neka posteno ubere prirez, porez, razrez...
  • Logičar

    07.06.2016 11:46
    Al zato imaju veće putne troškove od onih u Evropi.
    Čitam juče da neki poslanici u Evropi idu na posao biciklom ili peške.
    Naši recimo dobiju službeni auto,sa benzinom, šoferom i obezbedjenjem i LIČNO obilaze glasače po celoj Srbiji bar jednom nedeljno.....E to košta više od plate poslanika u Evropi.
    Oni iz Evrope komuniciraju sa biračima preko interneta.....
  • tata

    06.06.2016 21:37
    Srpskim (kao) političarima
    Ne vidim problem? Ako vam je mala plata i nezadovoljni ste podnesite ostavku i tražite drugi, bolje plaćeni posao. Uostalom, većina vas je u poslaničkim klupama maltene 20 godina - a nit ste se tu rodili, niti se za to školovali. Kad pišem o školovanju uvek me sramota, sramota me što predsednik moje zemlje ima lažnu fakultetsku diplomu. A onda me, kad bolje razmislim sramota moje sramote, odnosno to što nije sramota onoga koga bi trebalo da bude, dakle predsednika. Pa mislim i mislim... Kako vas nije sramota, predsedniče?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija