Studenti u dugovima jer ih niko nije obavestio kome da vraćaju kredit

Hiljade bivših akademaca, korisnika studentskih kredita, dobilo je obaveštenje da do septembra treba da otplate kredit i sve obračunate kamate. Tako će umesto rate od, recimo, 3.000 dinara, prema prvobitnom planu otplate, morati za tri meseca da plate i po nekoliko desetina hiljada dinara.
Akademci dugove nisu vraćali zato što nisu znali - kome.
 
Univerzal banka Beograd, preko koje im je isplaćivan kredit Ministarstva prosvete, ostala je bez dozvole za rad pre dve i po godine. Tek posle 13 meseci, ovaj posao poveren je Unikredit banci. Studente ni kada je odabrana nova banka niko nije obavestio o tome koji iznos, u kom roku i na koji račun treba da uplate. Ni studenti koji su se tada raspitivali u Ministarstvu prosvete nisu dobili nikakvu korisnu informaciju.
 
U Unikredit banci je za Novosti rečeno da oni nemaju podatke o tome koliko bivših studenata treba da otplati zaostali dug i koliko je njihovo ukupno dugovanje bilo kada su, mimo svog znanja, postali klijenti ove banke, kao i da te informacije ima samo Ministarstvo prosvete. Ovaj list u Ministarstvu nije uspeo da dobije te podatke. Kako se godišnje dodeli i po 15.000 studentskih kredita, problem s vraćanjem duga zasigurno ima hiljade bivših akademaca.
 
U Unikredit banci tvrde da su studenti u ugovoru koji su potpisali pristali na to da moraju sami u banci da se informišu o visini duga i načinu otplate. U tom ugovoru, ipak, ne piše nigde da će studenti morati da idu od banke do banke da bi saznali kojoj duguju.
 
Iako je, uz informacije o dugovanjima, banka dobila i lične podatke dužnika, pa i njihove adrese stanovanja, mnogim akademcima je tek posle više od dve godine nakon gašenja Univerzal banke stiglo obaveštenje o tome kako da nastave vraćanje duga. U Unikredit banci kažu da su javnost obavestili saopštenjem, gostovanjima u TV emisijama, na sajtu, Fejsbuku, posterima na fakultetima... Nakon javnog obaveštenja, otplata kredita je aktivirana, te je bilo neophodno da korisnici počnu da ga otplaćuju. 
  • savet u efektivi

    13.06.2016 23:36
    Čovek koji radi u Unikreditu smata da oni nemaju nikave obaveze, ali im ne smeta što više od godinu dana drže vaše lične podatke bez vašeg znanja. Meni kažu da samo do septembra neće zaračunavati zateznu kamatu, to zavisi od vašeg ugovora gde ste stali sa otplatom, mada su oni stupili u povereničku docnju i ne bi smeli tako bahato da se ponašaju, ali ko ne zna za taj član zakona oni ga obmanjuju da bi zaradili. Takođe vi imate pravo na žalbu, i oni nisu smeli da vas dovedu u lošiji položaj od onog kada je Univerzal banka otišla u stečaj. Obratite se Efektivi ako banka neće da vam odobri otplatu po starim uslovima. A neko iz medija trebao bi da postavi pitanje državi kako je moguće da ministarstvo prosvete prebaci podatke o građanima ove zemlje jednoj privatnoj banci, a da se ne udostji da ih obavesti pisanim putem. Inače informacija nigde nije stajala na sajtu Univerzal banke dok novinari Danasa nisu pitali zašto toga nema a to je bilo 5.6.2015.
  • Luk i luk

    12.06.2016 09:10
    Eto ...
    Zvao sam licno u Unikredit banku da se raspitam oko načina vraćanja. Nema nikakve dodatne kamate za period za koji nismo vraćali kredit. Vratićemo isto onoliko koliko bi vratili i UBB banci. Samo su preterali da periodom vraćanja duga.
  • goxns

    11.06.2016 20:54
    predlog
    mozemo se svi lepo organizovati okupiti i zajedno traziti pravdu. vraticemo kredit al pod dogovorenim uslovima ali ne sa nekim izmisljenim kamatama... kome smo mogli da
    vracamo kredit kad je banka u kojoj smo uzeli kredit bankrotirala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.