Zalogaj dok stigne do trpeze, poskupi deset puta

Zbog velikog broja posrednika, hrana na stolovima potrošača bude i do deset puta skuplje od onoga što naplate proizvođači.
U lancu hrane "od njive do trpeze", svaki posrednik uzima svoj deo, a najviše zarade trgovci, dok ceh plaćaju potrošači. Često se dešava da su cene neopravdano visoke, zbog čega građani skoro polovinu svojih mesečnih primanja troše na hranu.
 
Ranije su postojale zadruge koje su otkupljivale robu od proizvođača, koji su bili sigurni da će ono što se proizvede biti i plaćeno. U Centru potrošača Srbije (CEPS) ističu da su proizvođači prepušteni sami sebi, zbog čega svoju robu daju nakupcima, kako ne bi propala.
 
"Nedavno smo imali situaciju kada su prozvođači nakupcima prodavali paradajz po ceni od deset dinara po kilogramu, a na našim pijacama on je prodavan višestruko skuplje, po 100 dinara, i tek je pre nekoliko dana pala cena. Proizvođač u Srbiji sam nalazi trgovca kojem će da proda robu, i to nije trgovac koji odmah ide na pijacu, već se nekoliko njih 'ugradi' u cenu dok roba stigne do tezge. Tako su u jeku sezone paprene cene povrća i voća", kaže predsednica CEPS-a Vera Vida.
 
Agroekonomista Milan Prostran kaže za Novosti da na domaćim pijacama ima sve manje proizvađača, a sve više preprodavaca, što dodatne podiže cenu.  Prema njegovoj proceni, hrana u proseku promeni tri ruke dok ne stigne do finalnog kupca.
 
"Nakupci, naravno, rade na crno i dobro su organizovani, otkupljuju i do nekoliko puta jeftiniju robu od seljaka, pa angažuju prodavce koji rade za simboličnu nadoknadu. To nije ništa novo. Danas je na tezgama jedva 30 odsto izvornih proizvođača, sve ostalo su nakupci ili kako se još kaže, prekupci. Generalno, najteže je malim i srednjim proizvođačima, koji nemaju respektabilne površine pod zasadima, veći vozni park i vremena za celodnevnu prodaju", objašnjava Prostran.
 
On dodaje da postoje i velike razlike u cenama mesnih prerađevina, što zavisi i od mesta nabavke i kvaliteta sirovine. Tako, na primer, jedan proizvođač nudi prašku šunku po 460, a drugi po 1.200 dinara za kilogram. Računicu da napravi tri puta jeftiniji proizvod mesar je našao u jeftinoj sirovini koju uvozi iz Nemačke, Danske, Holandije. Naoko, proizvod je identičan, ali kvalitet je neuporediv i na strani skupljeg proizvoda.
  • @preporuka

    15.07.2016 21:10
    smarate sa tom brutalnom i bljutavom veganskom propagandom i bljutavom veganskom hranom, jedite sta ocete, ostali to vase nece jesti,ne gurajte nam na sto vase jelovnike
  • Pera

    15.07.2016 18:57
    Račun
    Ko radi za 20.000 je dužan potrošačkoj korpi Idea 20.000, radi za pola leba, pa jkp računi 10.000, pa zakup garse 20.000, da je pešak, da nema decu i ženu, život.

    pa...gde izracuna pola plate za hranu...
  • baba

    15.07.2016 17:59
    nekada nedavno
    secam se kad je prigradska autobuska stanica bila pored riblje pijace ,pa su proizvodjaci pa cak i vikendasi donosili voce i povrce koju su sami proizvodili iprodavali jeftino da bi se sto manje tu zadrzavali ali to je bilo davno ...samo sam nostalgicna baba

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.