Pacijenti teško do refundacije jer zdravstvene ustanove nerado daju potvrde

Republički fond za zdravstveno osiguranje od početka godine dobio je 292 zahteva za refundiranje troškova lečenja.

U pitanju su dijagnostički pregledi koje pacijenti mogu da obave u privatnim klinikama ukoliko to ne uspeju u državnim zdravstvenim ustanovama u roku od mesec dana. Pacijentima je na taj način isplaćeno 1.491.332 dinara.

Međutim, u praksi pacijenti će teško refundirati troškove koje su imali, pre svega jer državne zdravstvene ustanove nerado izdaju potvrde da nisu mogle da prime pacijenta u zakonskom roku. Takva državna ustanova, naime, dobija manje novca od RFZO, taman toliko koliko je pacijent morao da plati privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

Predsednica Udruženja građana "Roditelj" Dragana Soćanin kaže da su iskustva žena koje su se njima obraćale različita i da su najviše poteškoća imale da ostvare prava vezana za reproduktivno zdravlje.

"Ukoliko ne radi ultrazvuk u domu zdravlja, žene su dobijale uput da na ultrazvuk dojke idu u neku drugu zdravstvenu ustanovu, recimo Medicinski, Stomatološki fakultet, da ne bi otišle privatno i da ne bi moralo da se refundira", navodi Soćanin za "Dnevnik".

U manjim sredinama pacijente zbog kvara ultrazvuka, rendgena, nedostatka reagenasa za laboratorijske analize, upućuju najčešće u neku drugu, takođe državnu zdravstvenu ustanovu, često udaljenu i po 40, 50 kilometara, bez obzira što takva usluga može da se uradi kod privatnika koji je na nekoliko koraka od doma zdravlja. Soćanin kaže da zbog toga mnogi pacijenti na kraju odustanu od refundacije i pregled obave kod privatnika o svom trošku.

Kako do refundacije

Da bi ostvario pravo na refundaciju troškova, pacijent podnosi zahtev matičnoj filijali (obrazac REF 1) i neophodno je da podnese potvrdu zdravstvene ustanove (odnosno pisani odgovor zaštitnika ako ustanova nije htela da izda potvrdu), uput izabranog lekara, originalni račun o plaćenom pregledu i medicinsku dokumentaciju. Ukoliko filijala utvrdi da je zahtev za refundaciju osnovan, novac će pacijentu biti vraćen u visini stvarnih troškova, uz umanjenje za iznos participacije, ako taj pacijent ima obavezu plaćanja participacije za pruženu uslugu.

Kada nadoknadi novac pacijentu RFZO umanjuje za taj iznos prenos sredstava zdravstvenoj ustanovi koja nije pružila uslugu u roku od 30 dana.

  • Neproglašeni štrajk

    06.08.2016 12:24
    Obratiti se ministarstvu, pa ombudsmanu, pa na sud i na kraju Strazbur.
    Kad isplate prvu odštetu, da vi'š kako će davati, još će nuditi.
    Dajte mi 3 dana da budem ministar, sutra ujutro bi svi dobili pismene otkaze i raspisan konkurs za prujem, na sva radna mesta u Srbiji. U jednom jutru.
    Sledeća 2 dana bi bile osnovane komisije za prijem, od odgovornih i stručnih ljudi.
    Pa nek formiraju zdravstvo koje hoće da radi, a ne da vodi tihi neproglašeni štrajk.
    Dođeš posle 4 meseca kod specijaliste na Liman, a on obavi pola pregleda a za pola pregleda ti kaže da zakažeš u Zmaj Ognjena Vuka.
    To je za mene štrajk.
  • BAŠ IH BRIGA

    05.08.2016 17:24
    da daju potvrdu
    Uzimaju na dve strane: od pacijenta privatno u svojoj ordinaciji i od države svoju platau.O la la

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.