Zbog sumnjivih javnih nabavki policajci u mokrim čarapama

Služba unutrašnje kontrole MUP-a Srbije podnela je prijave protiv dva službenika zbog nepravilnosti prilikom nabavke borbene obuće.

Takođe, skoro istovremeno se ministar policije Nebojša Stefanović odrekao usluga Mirjane Nedeljković, načelnice Sektora za materijalno-finansijske poslove, a na njeno mesto Vlada je imenovala Natašu Putnik, direktorku "Veletržnice" iz Beograda. Zvanično, Nedeljkovićeva je podnela ostavku, a nezvanično, bila bi svakako smenjena, jer prvi čovek policije nije bio zadovoljan njenim radom.

Izvor Blica iz MUP-a kaže da se to posebno odnosi na Sektor javnih nabavki, gde je navodno napravila značajne propuste, posebno u definisanju prioriteta, ali i probijanja planiranog budžeta za neke od njih.

"Ministar je naredio da se zbog afere oko nabavke nekvalitetne obuće i odeće za policajce pročešljaju i drugi tenderi", kaže sagovornik Blica.

Slučaj je preuzelo tužilaštvo, koje će ispitati eventualne malverzacije prilikom nabavke policije opreme. Kako prenose mediji, prijave su usledile nakon naloga ministra policije Nebojše Stefanovića da se provere informacije koje je dobio od Sindikata srpske policije o sumnjivom kvalitetu obuće. Kao dokaz da obuća ne odgovara deklaraciji, Sindikat srpske policije ja javnosti dostavio i snimak jednog policajca, koji na terenu izuva službenu obuću i cedi natopljene čarape. Naime, sindikalci iz policije navode da oprema nije u skladu sa propisma i da ne odgovara nameni.

"Kako smo utvrdili sa deklaracije za obuću, kontrolu je radila firma "Alpha Control" DOO. Uputili smo pismo njihovom direktoru koji nam je odgovorio da ta ustanova uopšte nije vršila kontrolu navedene obuće. Mogu da kažem da je došlo do falsifikovanja deklarativnog lista koji se nalazi u kutiji sa obućom", rekao je Lazar Ranitović, predsednik Sindikata sprske policije.

Tenderi za nabavnku službene obuće raspisani su 2013. i 2014. godine, u vreme ministra Dačića.

U Sindikatu kažu da su u startu bili manjkavi jer nije postojao uslov da obuća bude nepremočiva, što je osnovna stvar. "Željko Kojić, tadašnji načelnik sektora za finansije, potpisao je jedan od dva ugovora samo nedelju dana pre nego što je smenjen sa funkcije", rekao je Ranitović.

  • Tata

    10.09.2016 21:07
    Postoji u svemu tome istorijski kontinuitet u srbadije
    "Dok je srpska vojska u blatu Posavine i Podrinja branila zemlju, skoro dve trećine opanaka koje je joj je dopremio srpski liferant bilo je neupotrebljivo. U to doba veliko nezadovoljstvo je obuzelo vojsku upravo zbog loše opreme s kojom je poslata u rat. Nije bilo dovoljno obuće i odeće, mada su za njih odvojeni milioni državnog novca. Jedina obuća koju je država mogla da da vojsci bili su opanci. Aferu je u novembru 1914. pokrenuo Triša Kaclerović, poslanik Srpske socijaldemokratske partije. Narodna skupština je obrazovala komisiju, a njeni nalazi su bili poražavajući.
    Opanci za vojsku su rađeni od "rđave trule kože, često i od presovane hartije". Mnogi su bili "kratki, kao za decu", a većina nije mogla da izdrži više od jedne nedelje marša. Liferanti su bili dvojica industrijalaca iz Niša, braća Milan i Vlada Ilić. Narodna skupština, međutim, ne samo što nije preduzela ništa ni protiv nabavljača ni protiv odgovornog u vojsci, pukovnika Dušana Popovića, nego je Vlada Ilić februara 1915. dobio novu porudžbinu za velike količine vojnog rublja, dok je pukovnik Popović kasnije bio unapređen u načelnika opšteg odeljenja Ministarstva vojnog. Opančarska afera je tragični završetak dobila već u zimu 1915. i 1916. godine, kad su tokom krvavog povlačenja preko Albanije mnogi vojnici nastradali upravo zbog loše obuće. U tom povlačenju je izgubljena i celokupna dokumentacija o ovoj aferi. "
  • ja

    10.09.2016 09:10
    evo ja nocas nisam mogao da spavam koliko sam se potresao od ove vesti
  • 021

    10.09.2016 02:14
    Korumpiran
    Zanaci Korumpiran je onaj koji treba da ganja korumpirane???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija