Agencije za zapošljavanje ljude tretiraju kao robu?

Iako oblast angažovanja radne snage preko agencija za zapošljavanje još uvek nije dovoljno regulisana u Srbiji, postoji određeni broj aktivnih agencija koje se time bave.

U aktuelnoj debati o reformama tržišta rada prisutna su različita mišljenja i viđenja načina na koji treba regulisati rad agencija za zapošljavanje. Iako jedan deo stručne javnosti afirmativno govori o takvom vidu zapošljavanja, sindikati izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog brojnih nepoznanica i nejasnoća koji ona sa sobom nosi, zaključak je sa rasprave o pravu radnika angažovanih preko agencija za zapošljavanja koju su danas organizovali Savez samostalnih sindikata Beograda i Fondacija Fridirh Ebert u Beogradu, prenosi Danas.

Dragan Todorović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda, tokom svoje diskusije zapitao se da li je uopšte nužno postojanje agencija za zapošljavanje kada već postoji Nacionalna služba za zapošljavanje i da li se egzistiranjem takvih agencija obesmišljava njen rad. Iako zvanični podaci pokazuju da u Srbiji ima 60.000 zaposlenih preko agencija, Todorović je naglasio da je prema saznanjima sindikalaca, ta cifra znatno veća i da svoju egzistenciju na taj način obezbeđuje oko 100.000 građana.

- Postavlja se pitanje kakva se poruka šalje mladima u Srbiji, promovisanjem tzv. fleksibilnih načina zapošljavanja. Drugim rečima, da li se sprovođenjem takvog projekta faktički stvara robovlasničko društvo, gde se ljudi tretiraju kao roba čiji se rad može iznajmiti - istakao je Todorović.

Zoran Lazić, pomoćnik ministra za rad, naglasio je da u Srbiji trenutno postoje agencije za zapošljavanje koje poštuju prava svojih zaposlenika, ali i da, nažalost, postoje i one koje iskorišćavaju radnike, odnosno uskraćuju im zarade kako bi smanjili cenu svojih usluga i na taj način predstavljaju i nelojalnu konkurenciju.

- Baš zbog toga je nužno donošenje zakona o agencijama za privremeno zapošljavanje kojim će se precizno definisati njihove obaveze i prava i sprečiti sve vrste zloupotreba. U tom cilju formirana je i radna grupa, koju sačinjavaju predstavnici države, sindikata i agencija za zapošljavanje koja priprema predlog teksta zakona. Kada taj posao bude završen, ići će se na javnu raspravu, a nakon toga predlog zakona bi mogao da se nađe u skupštinskoj proceduri do aprila sledeće godine - rekao je Lazić.

Opširnije OVDE u tekstu Danasa.

  • Sir Nose D Void

    29.09.2016 09:39
    npr.posaljete cv firmi koja trazi radnike u proizvodnji ili na liniji pakovanja sa maximum sss obrazovanjem a sutradan vas zove neka agencija za psiholosko testiranje kao da idete na apolo misiju u svemir(ima oko 250 pitanja) .. nebuluze!!
  • milanm

    29.09.2016 08:28
    nista novo
    ovo sve i ne cudi, s obzirom da je ponuda radne snage bez posla u ns ogromna - tu ubrajam i preko 60 000 studenata i oko 10 000 onih koji se dosele na nivou godine, a usput obaraju cenu rada. tako da se poslodavcima vise i ne isplati da direktno zaposljavaju,vec na "lizing" preko agencija. prosto zakon ponude i potraznje, ono cega ima u izobilju je jeftino i s njim mozes da radis sta hoces jer je lako nabaviti drugo.
  • Janac

    29.09.2016 08:10
    A tek kako me firma u kojoj radim tretira...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.