Većina građana Srbije za uvođenje smrtne kazne

Gotovo tri petine građana Srbije, odnosno 58 odsto, podržava smrtnu kaznu, dok se svaki četvrti, odnosno 24 odsto protivi.

Istraživanje koje je povodom 10. oktobra, Svetskog i evropskog dana protiv smrtne kazne, za Udruženje građana "Srbija protiv smrtne kazne" uradio Ipsos Strategic Marketing, pokazuje da je 18 odsto građana neodlučno.

Udruženje ističe da ovi rezultati pokazuju dramatičan i rekordan skok podrške smrtnoj kazni u Srbiji u poslednjih deset godina otkako se sprovodi ovo istraživanje. Tako je 2007. godine trećina građana Srbije, odnosno 33 odsto, podržavalo smrtnu kaznu.

Među građanima Srbije koji podržavaju smrtnu kaznu nešto je više onih koji odlučno podržavaju ovakvu vrstu kaznene mere (31 odsto), u odnosu na građane koji imaju nešto umereniji stav (27 odsto). Među protivnicima smrtne kazne gotovo je isti procenat onih koji se odlučno protive ovoj kaznenoj meri i onih građana koji se nešto manje odlučno protive smtnoj kazni (11 i 13 odsto). Karakteristike kao što su pol, godine, region u kome građani žive nisu sistemski povezane sa podrškom ili protivljenjem smrtnoj kazni.

Građani sa višom ili visokom školom imaju značajno negativniji stav prema smrtnoj kazni. Odnosno, među obrazovanijim građanima Srbije se registruje veći procenat građana koji ističu da su protiv smrtne kazne (35 odsto) u odnosu na građane sa srednjim (23 odsto) ili niskim obrazovanjem (19 odsto). Kada je političko opredeljenje u pitanju, samo se kod glasača "Dosta je bilo" registruje značajno veći procenat građana koji ističu da su protiv smrtne kazne (41 odsto).

Podaci svetske koalicije koja se bori protiv smrtne kazne pokazuje da su 104 države ukinule smrtnu kaznu za sve zločine, šest je ukinulo za "obična" krivična dela, dok 30 država iako ima smrtnu kaznu u zakonodavstvu, istu ne izvršava. Smrtne kazne se izvršavaju u 58 zemalja sveta. U 25 država je izvršena bar jedna smrtna kazna prošle godine, a najviše je zabeleženo u Kini, Iranu, Saudijskoj Arabiji, Pakistanu i SAD. U SAD podrška javnog mnjenja smrtnoj kazni opala je za sedam odsto u odnosu na prošlu godinu. Prema istraživanju Pju, 49 odsto Amerikanaca podržava smrtnu kaznu.

Sve države u Evropi, osim Belorusije, ukinule su smrtnu kaznu. U Rusiji je na snazi moratorijum na pogubljenja, te je poslednja smrtna kazna izvršena 1996. godine. Samo četiri države koje se smatraju industrijski naprednim još izvršavaju smrtne kazne: SAD, Japan, Singapur i Tajvan.

Smrtna kazna u Srbiji primenjivana je od 1804. do 2002. godine, kada je zakonom ukinuta. Poslednje pogubljenje, streljanjem, izvršeno je 14. februara 1992, a poslednje smrtne presude su izrečene 2001. godine. Prema podacima, više od 7.000 ljudi osuđeno je na smrt u Srbiji i Jugoslaviji.

  • G

    11.10.2016 20:29
    @Može iz drugog ugla - svesno i namerno ubistvo lica koji u tom trenutku ne predstavlja pretnju nije normalno ponašanje nekoga ko ceni život, kakav god da je. Ubistvo ubice neće vratiti tu ubijenu decu. Šta ako se na kraju ispostavi da je ubica nevin, što smo videli više puta u američkom pravosuđu? Smatrate da će srpsko sudstvo, ovakvo kakvo je odnosno katastrofalno loše, da ipak uspe da sa velikom sigurnošću osudi nekoga na smrtnu kaznu? Smrtnom kaznom nećemo rešiti ništa, samo ćemo doprineti još većim problemima.
  • Steva

    11.10.2016 16:33
    Meni se čini da su neki među ovim komentarima nepismeni, ili ne znaju razliku između životne robije i slobode zatvorenika.

    U redu je, ovo je ipak Srbija, kod nas se ne zna za umereno. Postoje samo ekstreme, ili ubi gada ili ga pusti na slobodu i daj mu rumenka, ne mogu da shvate da postoji varijanta između.

    I naravno, rizik da nevina osoba umre se može negodovati. Koga briga da li doživotna robija ima isti efekat kao smrtna kazna (permanentno eliminisanje problematičnih individua iz društva), ali se ja duševno osećam bolje što je neko umro. Tako je to kod nas, svemu se sivonjski odnosi i odjebavaju one koji žele bolje za društvo, a istovremeno se žale kako društvo propada. Linčujte, maso, jer drugo ne znate.


  • Terješkova

    11.10.2016 12:27
    @Steva, Dule
    Ljudski život treba da se neguje i ceni... ali život nekakvog kretena koji siluje, ubije i zapali drugo ljudsko biće ne trepnuvši i takav zločin još i ponovi... Pitanje je ko treba da preispita svoj stav?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.