Besplatna pravna pomoć tačka razdora između advokata i NVO

U Advokatskoj komori Srbije insistiraju da jedino advokati mogu da pružaju besplatnu pravnu pomoć.

Civilni sektor, međutim, veruje da im decenijsko iskustvo sa osetljivim grupama daje pravo da nastave da rešavaju pravne probleme građana, a zakon koji reguliše tu oblast čeka se godinama.

Civilnom sektoru se, kažu, obraćaju oni pred kojima su sva vrata ostala zatvorena. Niški studenti iz tzv. pravne klinike rešavaju probleme građana koji pravnu pomoć ne mogu da plate. "Najteži slučajevi za pružanje besplatne pravne pomoći su oni koji obuhvataju nasilje, uglavnom je to nasilje u porodici, gde studenti u saradnji sa advokatima pružaju adekvatan pravni savet i pišu odgovarajuću krivičnu prijavu", kaže upravnik Pravne klinike Pravnog fakulteta u Nišu Darko Dimovski.

Na to nemaju pravo, opominju advokati. Ni studenti pod nadzorom profesora, ni pravnici iz nevladinih organizacija.

U Advokatskoj komori Srbije kažu da Ustav garantuje besplatnu pravnu pomoć siromašnima i ugroženima, ali nju mogu da pruže samo advokati i pravne službe lokalnih samouprava. Van advokature nema zastupanja pred sudom niti pisanja podnesaka, pristaju jedino na pravne savete.

"Pisanje podnesaka je veoma, veoma ozbiljna stvar, davanje pravnih saveta ne može da nanese veliku štetu građanima ako je taj pravni savet pogrešan kada se dođe do suda odnosno do advokata, advokat tu može da interveniše, može doduše da interveniše i kada je u pitanju podnesak, ali su tu procesna pravila mnogo stroža", objašnjava predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević.

Iskustvo je na našoj strani, poručuju iz civilnog sektora. "Ovde govorimo o iskustvu pružanja besplatne pravne pomoći marginalizovanim grupama, ženama, osobama sa invaliditetom i nekim drugim kategorijama koje mnogo veće poverenje imaju u organizacije koje se bave ljudskim pravima", napominje Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM.

Dok se međusobno optužuju, i jedni i drugi rade pro bono. Razliku bi mogao da napravi tek zakon koji bi omogućio da se ono što je besplatno za građane, pravnicima nadoknadi iz budžeta. Advokati upozoravaju da ekonomski interes stoji iza zahteva nevladinih organizacija. NVO za monopol optužuju advokate, a advokati Ministarstvo pravde da namerno odugovlači sa usvajanjem zakona.

"Besplatna pravna pomoć znači minus za budžet Republike Srbije. A nadoknada koja bi išla iz besplatne pravne pomoći je toliko simbolična da to ne predstavlja nešto zbog čega bi se neko obogatio", kaže Đorđević.

Između bar dve vatre zakon se čeka godinama. U toku je finalno usaglašavanje, kažu u Ministarstvu pravde. Pred poslanicima će biti do kraja ove godine, primenjivaće se od početka 2018. godine. Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći obaveza je iz poglavlja 23 u pregovorima sa Evropskom unijom. Srbija je jedina država u Evropi koja ga još nema.

  • Marginalizovani

    05.11.2016 20:45
    Molimo državu ako je već voljna da plaća pružaoce pravne pomoći za nas marginalizovane iz osetljivih grupa da nam plati advokate.
    Zašto na nama da se uče studenti i NVO o trošku države,a advokati imaju volju da nas zastupaju pred sudovima, pišu podneske i daju pravne savete, za te iste državne pare?
    Ako je reč o tome da se nama pomogne na najbolji način, platite nam advokate!
    Sve ostalo je demagogija.
  • Paci Ent

    05.11.2016 20:22
    Sve Dok
    Sve si u pravu , šta će nam besplatni advokati o trošku države.? Bolje da nam država plaća nadripisare i studente da nas zastupaju po sudovima, prava stvar je to.
    Loše nas leče i doktori u bolnicama.
    Zato ću predložiti da se zakoni izmene -da mogu da odem kod nekog travara, predsednika udruženja lekovitog bilja i studenta sa Medicinske klinike, da me leče o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja.
    Šta će mi pravi lekar, pored toliko kvalitetnih nadrilekara,travara i studenata medicine?Ja sam za mog travara posebno emotivno vezan i više mu verujem, nego lekarima, kao i ti što više veruješ studentima prava nego advokatima! Isti smo.
  • Zdrava pamet

    05.11.2016 19:53
    Sve Dok
    Pa naravno, neće neko sa debelim parama platiti da ga zastupa student ili neki nadripisar iz nevladine organizacije.
    Ti slobodno sa svojim parama angažuj nekog studenta iz tih pravnih klinika, udruženje ribolovaca, udruženje ostavljenih ili žene u ljubičastom da te zastupaju na sudu, pa da vidim kako ćeš proći ako protivna stranka angažuje advokata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.