Čanak traži od Korheca ocenu ustavnosti zakona o budžetu Srbije

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak danas je u otvorenom pismu od novoizabranog sudije Ustavnog suda Srbije Tamaša Korheca zatražio pokretanje postupka po inicijativi LSV za ocenu ustavnosti dela zakona o bužetskom sistemu i budžetu Srbije.
Čanak je u pismu ocenio da Korhec, kao sudija iz Vojvodine, treba da ima razumevanja za pitanja kršenja Ustavom zagarantovanog prava Vojvodine na prihode, "onako kako je Ustavom utvrđeno". "Izostanak poštovanja sopstvenog Ustava u delu o finansiranju Vojvodine, daje signal neozbiljnosti i Srbija se ne može zvati pravnom državom sve dok ne ispravi tu nepravdu načinjenu Vojvodini", naveo je Čanak u pismu.
 
Ocenio je i da je Ustavni sud svojim dosadašnjim nepostupanjem po podnetoj incijativi "produžio i produbio neustavno stanje u delu finansiranja Vojvodine".
 
LSV je pre godinu dana podnela inicijativu za ocenu ustavnosti dela Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Srbije, ali nije dobio odgovore i informaciju kada će Vojvodini biti vraćeno "više od dve milijarde evra, koliko joj je uskraćeno nepoštovanjem Ustava u periodu od deset godina". Inicijativom je tada traženo mišljenje Ustavnog suda, jer, kako se navodi, "zakoni onemogućavaju sprovođenje odredbe Ustava Srbije kojom se garantuje pravo Vojvodine na budžet u iznosu najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Republike".
  • 384

    12.01.2017 08:39
    Defekalisanje po našoj kući
    Nemojte se čuditi kada u Petrovaradinu bude stacionirana američka vojska, niti kada Štrand bude podeljen na dve plaže sa posebnim ulazima.
    Nedobronamerne vlasti su stvorili plodno tle za to.
    Ali, pre toga su svi izvukli sve vredno što su želeli iz Vojvodine.
    Svaki dinar od "privatiyacije", prodaje bilo ;ega ili jednostavno fiyi;kog dislociranja vrednosti iy VOjvodine u Beograd je obavljen.
    Sad, kad su uyeli sve, prili;no im je svejedno šta će dalje da bude. Namirili su se.
    Braća naša.
    A sad im upućujem ono, što se obično izražava nerazumljivim simbolima....
  • Pajo Patrijota

    11.01.2017 23:24
    cccccc
    Srce me boli kad vidim kako nam unistavaju i degradiraju Vojvodinu. Sto se nisu naselili u Srbiju,Nis,Pozarevac,KraljevoValjevo,Jagodina itd.Vec svi u Novi Sad ako moze.Dosli iz cumeza kog nema ni na mapi a sada bi u centru nsa da zive.Futog im je vec predaleko od grada hahahahahaha.Ispravka Fjutog.
  • V

    11.01.2017 20:52
    @zvonce
    ne vidim zbog čega država nema poseban interes da (prioritetno) reši pitanje finansiranja Vojvodine. Taj isti sud je znao da ukine ono malo autonomije što je prividno bilo, sad bar nek se oglasi po pitanju neustavnog zakidanja Vojvodine, i to ne tamo neke Vojvodine nego svakog od nas i vas koji u Vojvodini živimo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija