Očitavanje struje urađeno za znatno više novca, a lošije

Elektroprivreda Srbije sklopila je sporazum za očitavanje potrošene struje po ceni koja je najmanje duplo veća od srednje vrednosti dosadašnjih cena, pokazuje novo istraživanje BIRN-a.

Nakon sprovedene javne nabavke EPS je za poslove očitavanja brojila u avgustu 2016. godine angažovao konzorcijum ponuđača koji predvodi kompanija "Sequester". Konzorcijum je na tenderu pobedio sa ponudom od 39,99 dinara po očitanom brojilu, što je drastično skuplje u odnosu na cenu koja je godinama unazad plaćana za taj posao.

Ustaljena cena očitavanja u urbanim naseljima, gde su brojila gušće raspoređena i gde se lakše i brže očitavaju, iznosila je oko 10 dinara, dok je za ruralna i razuđena naselja prosečna cena bila 30 dinara, piše BIRN. Sadašnja cena je ista za sva brojila, bez obzira gde se nalaze, i znatno je veća od nekadašnje maksimalne cene.

I rekordno visoka cena za očitavanje strujomera nije bila dovoljna garancija da će se ovaj posao kvalitetno obavljati. Nakon sve većeg broja žalbi građana zbog uvećanog decembarskog računa za struju, oglasio se i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je ustanovljen niz nepravilnosti u radu EPS-a.

Izvori BIRN-a iz EPS-a tvrde da su radnici EPS-a koji su do sada očitavali struju, nastavili to da rade, a novi radnici nisu adekvatno za to pripremljeni i obučeni. Ili, kako je i premijer izjavio, nisu ni izlazili na teren, već su "napamet" upisivali potrošene kilovate.

Celo istraživanje BIRN-a možete pročitati OVDE.

Inače, nakon što se u javnosti digla galama zbog znatno viših računa za struju, oglasio se i EPS, koji je obećao da će potrošačima koji su oštećeni februarski račun biti umanjen.

  • I šta sad?

    16.03.2023 18:04
    "Izvori BIRN-a iz EPS-a tvrde da su radnici EPS-a koji su do sada očitavali struju, nastavili to da rade, a novi radnici nisu adekvatno za to pripremljeni i obučeni. Ili, kako je i premijer izjavio, nisu ni izlazili na teren, već su "napamet" upisivali potrošene kilovate."
    Tačno tako.
    Finale je na šalteru elektrovojvodine, gde osorno osoblje stavlja zadnji pečat na muku, ili daje broj telefona osobe iz agencije za očutavanje, da se obratimo njoj zbog grubih propusta.
    Naravno, niko se ne javlja na telefon. Klasika.
  • Мунгос

    23.01.2017 12:05
    Док је у саставу ЕПС била и Дистрибуција, она је очитавала бројила потрошача, а трошкови очитавања нормално су улазили у трошкове за плате радника које је сносила Дистрибуција. Потрошачи нису били уопште заинтересовани за те трошкове, сем што су били помало љубоморни на солидне плате дистрибутера. Обзиром да се Дистрибуција уредно старала и о одржавању мреже и трафо – станица, све је ишло својим током па је потрошач могао да се љути само ако се повећала цена струје, остало га није нормално интересовало.
    Међутим, Комитет Сионских мудраца Европске Уније је дао налог колонији Србији да мора основати засебно предузеће за наплату електричне енергије. То због „монопола“, луд збуњеног. Тако раде сада и са дистрибуцијом гаса и то под претњом санкција. И основано је неко недоношче ЕПС „Наплата“ које је успешно почело да прима све паре од платиша. Па и то би потрошачи могли да пусте низ воду шта њих брига где иду паре којима су нешто платили. Али, ето нађе се у том новорођеном предузећу за наплату неки Мегатрендовац, па на научној бази почне да наплаћује и трошкове за очитавање бројила. То му дође као када бисмо нешто купили у некој продавници а продавац у задњој ставци рачуна зарачуна и трошкове писања рачуна, амортизацију фискалне машине и слично. Или да зарачуна трошкове Тржишне инспекције која вреба иза угла да ли смо узели рачун.
    Да је систем добар, потврђује и то што сам за очитавање потрошње топлоте за грејање стана за ову сезону платио 3.000 динара. Хтео сам да предложим да за
  • 021_Liman

    23.01.2017 08:31
    Očitavač
    Baš i nije tako kao što pišete i mislite. Ja sam očitavao struju ovog meseca i to 2. i 3. januara. Mnogo njih mi nije verovalo kada sam zvonio na interfon i nisu hteli ni vrata da otvore. Oni koji su me videli su se čudili. a očitavanje je moralo biti završeno do 4. ujutro. Tako je bar za Novi Sad grad, za ostalo ne znam. A da se zna, ranije je još više plaćano očitavanje, informacija u tekstu je netačna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.