Stambeni kredit najprimamljivija zamka u nesigurnim vremenima

U Srbiji građani godišnje uzmu oko šest hiljada stambenih kredita.
Krediti su sada povoljniji nego ikad, i mnogi su u dilemi da li je vreme da prekinu podstanarski staž i postanu vlasnici nekretnina. Iako se takav korak čini kao logičan, stručnjaci poručuju da dobro preispitate sve okolnosti pre nego što rešite da uzmete pozajmicu od banke.
 
Cene nekretnina u padu, kamatne stope nikad niže. Ipak, prilikom odlučivanja o podizanju stambenog kredita, treba biti oprezan, savetuju stručnjaci.
 
"Ne mogu oni da dobiju nikakve novce, sve su to novci koje oni potražuju od samog sebe. Znači od budućih prihoda će on plaćati taj kredit. Momenat stambenog kredita povlači veliku odgovornost i obavezu i to traje 20 godina, a to je ono što građani zaboravljaju", kaže Dušan Uzelac sa portala "Kamatica".
 
Ako neko ipak odluči da nekretninu plati pozajmicom od banke, čekaju ga sledeći troškovi:
 
Za nekretninu vrednu 42.500 evra, sa rokom otplate od 20 godina, dobiće zajam od 34 hiljade evra. 8.500 evra klijent mora da izdvoji za učešće. Ostali troškovi pre nego što mu banka odobri kredit, iznosiće u ovom slučaju oko dve hiljade evra. Mesečna rata za tu pozajmicu je 187 evra.
 
"Trenutni uslovi za dobijanje kredita su da lice koje uzima kredit ima redovan posao, u prethodna tri meseca da je bio zaposlen, da je imao redovna primanja tako da trenutno uslovi kredita nisu toliko strogi. Sve ispod 50 odsto mesečnih izdataka za kredit je nešto što banke smatraju da možete bez problema da servisirate", kaže Svetozar Tanasković sa Ekonomskog fakulteta.
 
Ipak, ako vagate između podstanarskog i statusa vlasnika nekretnine, odnosno korisnika kredita, ovo je računica.
 
"Ono što je na strani iznajmljivanja stana jeste da nemate visoko učešće za prvobitnu uplatu, vi plaćate samo jedan mesec unapred i imate mesečne troškove kirije. Nemate sve one propratne troškove kupovine, ali sa druge strane nemate nekretninu u svom posedu. Već posle četvrte, pete godine vama se isplati kupovina stana u poređenju sa plaćanjem kirije", kaže Tanasković za N1
 
Stručnjaci savetuju i da svaki korisnik kredita ima ušteđevinu koja pokriva troškove jednogodišnje otplate kredita. To je period u kojem može da se dese gubitak posla i drugi vanredni troškovi o kojima građani nerado razmišljaju.
  • Jovan

    06.02.2017 06:19
    Nikada podstanarstvo ne moze biti bolje od kredita, a pogotovo ne dugorocno gledano.
    Gazda moze da te izbaci bez najave, da povecava kiriju, da te kinji na 1000 nacina.
    Elem, obzirom na bednicki standard velike vecine stanovnistva u Srbistanu, jedini nacin da se skucis je da se zaduzis.
    Pritom, najveci trosak je ponovo ta nesretna drzava i njena IZMISLJENA nacionalna korporacija za osiguranje koja uzima min. 1.000 eur za "osiguravanje". Potom dolazi katastar gde te ponovo drzava razvaljuje po usima nizasta, a za "veliko finale" tu je notar (po pravilu partijski kadar!) koji ti za 2 minuta posla uzme pola plate. Sve u svemu, za dvosoban stan u startu riknes 2.500 eur, a da banci nisi platio ni jednu ratu. Tek tada sledi otplata banci do u nedogled.
    Lopovska drzava-lopovska racunica.
  • mile

    05.02.2017 18:05
    Stambeni kredi u Srbiji - potpis ugovora za dobrovoljno ropstvo narednih 30 godina domaćim privatnicima i raznim drugim muljatorima. A pritom kvalitet novogradje takav da nakon 5-10 godina mora svašta da se popravlja i prepravlja, a ako kupuješ stariji stan dodaj još 5-10 hiljada eura za renoviranje. Pritom broj stanovnika konstantno pada, neće biti više nikakvih naglih skokova standarda, a jedini faktor koji održava cene nekretnina je selidba ljudi iz manjih u veće gradove, a i to neće dugo trajati. Dok otplatiš kredit tvoj stan će vredeti duplo manje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija