Najvećim dužnicima država produžila rok za izmirenje obaveza

Vlada Srbije neurednim poreskim platišama za rudnu rentu produžila je rok za izmirenje svojih dugova sa 12, na 24 meseca.

Kako prenosi "Blic", to znači da im je odloženo plaćanje za još godinu dana pa će tako državna kasa ostati uskraćena u tom preriodu za skoro 80 miliona evra, koliko 22 državne i privatne kompanije duguju po ovom osnovu.

Ova privilegija im je omogućena izmenom Uredbe o uslovima odlaganja duga po osnovu naknade i korišćenja mineralnih sirovina, koja je doneta nedavno, a kojom se praktično časte najveći dužnici, a to su RTB "Bor", "Resavica" i rudnik "Lece" Miroslava Bogićevića. Njima je, naime, kao kompanijama sa najvećim dugovanjima učinjena usluga jer im je produžen rok za izmirivanje obaveza za još 12 meseci.

Tako je Vlada po ko zna koji put izašla u susret onima koji imaju najveće obaveze prema državi, jer je Uredbom upravo njima omogućila privilegije. Povlastica jeste da svi oni koji državi duguju preko 24 miliona dinara, te svoje obaveze mogu sada da isplate u 24 mesečne rate i to od dana podnošenja prijave za reprogam. Gore su prošli oni koji duguju državi do ovog iznosa jer svoje obaveze treba da izmire u 18 rata dok za one koji za rudnu rentu duguju do 12 miliona ostaje reprogram na 12 meseci.

Izvor "Blica" iz Vlade tvrdi da je do ove promene došlo kako bi se dala još jedna šansa dužnicima, koji svoj dug nisu izmirili po ranijim kriterijumima.

"Država je do sada uspela da naplati samo simboličnu sumu od najvećih dužnika, kakvi su RTB Bor, Resavica i Lece, iako je po Zakonu o rudarstvu trebalo da inkasira sedam odsto prihoda. Kolike su razmere tog duga, pokazuje podatak da RTB Bor duguje državi oko 5,5 milijardi dinara. Da bi se bar deo tog duga naplatio, izlazi im se u susret produženjem roka za reprogram. Kuriozitet je da od uvođenja zakonske obaveze plaćanja rudne rente, Resavica i Bogićević nisu dali državi ni dinar, na ime ovih dažbina, dok je Borski basen dao neku minornu sumu", objašnjava sagovornik beogradskog lista.

On dodaje da je Vlada svesna da ovo odlaganje plaćanja dugova može da izazove negativne reakcije kod građana. Iz Vlade su nezvanično rekli da je ovakvo rešenje predloženo da bi se prevazišle poteškoće poreskih dužnika.

  • Bor Boranin

    10.02.2017 10:06
    PENZIONERI SVE PLAĆAJU
    Vučić neka toleriše B. Spaskovskom (RTB Bor), M.Bogičeviću (rudnik Lece), Đelatoviću (Senjski rudnik) i drugima, ne plaćaju rudarsku rentu (ukupno 80 miliona evra), struju i još mnogo toga. Dobro je što Vučić ima penzionere, kojima bezdušno otima penzije i pokriva gubitke svojim pulenima, normalno iz ličnog interesa, ne iz interesa penzionera.
  • Dr Miggyy

    10.02.2017 09:25
    DRŽAVNI MEZIMAC SOSA
    RTB Bor, kao državno preduzeće, duguje državi 9,7 milijarde dinara, za struju oko pet milijardi, pri tome još država upumpava godišnje više od sto miliona evra. Pri tome, čelnik RTB Bor Spaskovski je mezimac sadašnjim i ranijim vlastima. Kako je Spaskovski obezbedio takav status? O dugovanjima prema državi, ma kakva su to dugovanja, koje dete-mezimče vraća roditeljima pare za odgajanje(?), pa neće ni Spaskovski, tj, RTB Bor. Međuvremeno država je otpisala svom mezimcu devetsto miliona evra i zapisala taj dug na grbači građana. Država najbolje je da preuzme sve sadašnje i buduće obaveze RTB Bor, a Spaskovski samo neka rukovodi bez efekata, a sa nesagledivim posledicama, on je mezimac vodećih ljudi u Srbiji.
  • dr Petrovic

    09.02.2017 21:43
    Zato zdravstvo trune
    A botovi cvetaju, jedu sendviče, piju sokove i polako kupuju diplome

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.