Nova dokumenta i kartice nakon krađe koštaju i trostruko više

Novac bez kojeg građani ostanu kada izgube ili im ukradu novčanik, često predstavlja manji trošak, u odnosu na onaj koji sledi prilikom izdavanja novih dokumenata i kartica.
Najveći trošak, kako u novcu tako i u vremenu i živcima, sledi kada se izgube lične i putne isprave, kao i bankovne kartice. Izgubljena dokumenta mogu koštati i tri puta više nego što su bila prilikom prvog izdavanja. Tako vađenje nove lične karte kada je istekla stara košta 1.155 dinara, a u slučaju nestanka trošak je 3.553 dinara.
 
"Cena obrasca lične karte je 928,80 dinara, a tehničke izrade 226. Prilikom nestanka lične karte, građani moraju da plate i taksu u iznosu od 800 dinara i naknadu za objavljivanje rešenja kojim se nestali dokument proglašava nevažećim u "Službenom glasniku", što košta 798 dinara", obrazloženje je iz MUP-a.
 
Slično je i sa pasošem, koji umesto 3.600, može koštati i 5.198 dinara.
 
Prava nevolja nastaje kada se izgubi jedna kartica ili čak više bankovnih kartica. Osim što vlasnik trenutno ostaje bez novca, izdavanje nove može koštati od 200 do 3.000 dinara. Koliko će iznositi blokiranje računa, a koliko zamena "plastike", zavisi od banke i tipa kartice. Međutim, do dobijanja nove može proteći i do mesec dana.
 
"Građani ne bi trebalo da drže na istom mestu karticu i pin-kod jer se dešavalo da na ovaj način, pogotovo kod starijih građana koji na papiru imaju čitavo uputstvo kako da koriste bankomat, lopovi uzmu velike sume novca", kaže za Blic Aleksandar Mitrović, šef Odseka za suzbijanje džepnih krađa policijske uprave u Beogradu.
 
Međutim, ni ovde nije kraj. Dokumenti i papiri koji dospeju u pogrešne ruke mogu biti zloupotrebljeni, a posledice su neplanirani troškovi.
 
Oni kojima novčanik služi i za držanje autobuskih i članskih karata biće izloženi i dodatnim troškovima. Duplikat članske karte za biblioteku košta 250 dinara, za većinu teretana i sportskih klubova oko 200-300, a nova Busplus karta je 250 dinara. Ako je za utehu, kartice sa raznim pogodnostima u marketima uglavnom se mogu izvaditi besplatno, kao i članska karta Auto-moto saveza Srbije.
 
Kako kažu iz MUP Srbije, tokom 2016. godine na teritoriji Beograda prijavljeno je ukupno 33.647 nestanaka ili gubitaka ličnih dokumenata - ličnih karata, pasoša, saobraćajnih i vozačkih dozvola.  
 
Džeparenje je u poslednje vreme postalo porodični biznis, uhvaćeni su obično višestruki povratnici, a kaznena politika je prilično blaga, o čemu opširnuije u našoj priči OVDE.
  • Kernel

    23.02.2017 21:31
    Jedna reč :
    Paraziti.
  • Aha

    23.02.2017 09:12
    Ako meni ukradu na primer, novcanik sa dokumentima, karticama i novcem, na koji fazon ja da platim novo vadjenje dokumenata i placanje istih ako nemam licnu kartu za salter banke, nemam karticu za bankomat, nemam pokaznu za gradski prevoz, zdravstvenu, zaustavi me policija, itd, i nemam sa cim da dokazem identitet? I jos ako legne plata u tom periodu...idi begaj
  • Iskustva drugih

    23.02.2017 08:24
    Srpska vukogrebina
    Čuvajte se ljudi. Kao kada ste na moru. Ne ostavljate torbe na naslonu stolice.
    Bugarske grupe ulaze kod Gradine i za dan-dva pokradu po gradovima i ponovo izlaze.
    Moguće i da imaju domaćina ovde, s kime dele.
    Svoja dokumenta naći će te oko autoputa za Niš, ako ih neko pokupi kada se zaustavi.
    Bar ona koja ne mogu da se prodaju. Lične karte odmah lično emailom odjavite svim provajderima (a ima ih čak 3) kako ne bi neko podigao skupe telefone ugovorom na vašu ličnu kartu. Ne računajte da će radnici provajdera poštovati protokole.
    Ne držite zdravstvenu tamo gde i ostala dokumenta.
    Velika je muka sa dokumentima u ovoj... državi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.