Informatika će biti obavezna, a mnoge škole još nemaju računare i internet

Uvođenje informatike kao obaveznog predmeta prošle godine je odbijeno zbog neispunjenosti tehničkih uslova. Da li je ove godine situacija bolja, s ozbirom na to da će od ovog 1. septembra taj predmet definitivno biti obavezan?
Usvajanju novog nastavnog plana za peti i šesti razred osnovne škole, kojim je između ostalog informatika predviđena kao obavezni predmet, prethodila je višečasovna diskusija članova Nacionalnog prosvetnog saveta i predstavnika Ministarstva prosvete o spremnosti škola i nastavnika za ovu promenu.
 
Kao ključne tehničke uslove koji prošle godine nisu ispunjeni, predsednik NPS Aleksandar Lipkovski istakao je opremljenost škola računarima i internetom, licenciranje softvera, sistemsko održavanje i obučenost kadrova.
 
"Odgovor Ministarstva prosvete o ispunjenosti ovih uslova ni ove godine me nije ubedio, jer je sve u budućem vremenu. Internet će tek biti sproveden, škole i dalje nisu opremljene računarima... Istakao bih i njihovo rešenje o sistemskom održavanju, koje predviđa ogroman teret za nastavnike i lokalne samouprave, kao i da mrežu za 1.200 škola održava samo 20 ljudi", kaže Lipkovski, a prenosi "Blic".
 
Održavanje opreme osmišljeno je na tri nivoa. Nastavnici bi trebalo da otklanjaju sitne kvarove, čuvaju opremu, proveravaju internet konekciju, da li su miševi i tastature ispravni i slično. Ove godine, lokalne samouprave bi trebalo da snose troškove popravki kompjutera, jer Ministarstvo prosvete trenutno nema u budžetu sredstava, a njegovi predstavnici ističu da su lokalne samouprave to prihvatile i podržale. Na trećem, administrativnom nivou, mrežu bi održavali ljudi angažovani u Ministarstvu.
 
Bojan Radić iz Ministarstva prosvete istakao je da je u okviru projekta "Digitalna škola" računarima i unutrašnjom internet mrežom već opremljeno 2.800 učionica.
 
"U oko sedam odsto škola trebalo bi dodatno razvući mrežu, a nedostaje ukupno 2.700 računara. U samo 11 škola u Srbiji nema nikakve konekcije. Utvrdili smo i da i sada u 47 odsto škola sami otklanjaju kvarove, dok 41 odsto plaća firmu", priča Radić.
 
Da su napravljeni pomaci u odnosu na prošlu godinu, potvrđuju i najavljena rešenja - do kraja maja internet će stići u svaku školu u Srbiji, a obezbeđivaće ga Akademska mreža Republike Srbije. Sredstvima kredita Evropske investicione banke biće nabavljeno ukupno 3.300 računara, deo iz donacija, dok će računare za najugroženije škole nabaviti Ministarstvo prosvete. Kako kažu u Ministarstvu, u toku je javna nabavka kompjutera vredna 23 miliona dinara, dok će se na obuku nastavnika potrošiti još 26 miliona dinara.
  • Novosadjan

    20.04.2017 22:51
    Ma bitna je cirilica i veronauka tu se školuju i prave patrijote
  • Majstor

    20.04.2017 17:13
    Ništa vi ne znate...
    A one koje imaju računare, koriste CD fioku kao pepljaru, a memorije kradu kroz prednju masku računara.
  • Milun

    20.04.2017 13:35
    Ne valja kad nema informatike, ne valja kad se uvede informatika. Ma novosađanima ni Tesla ni Bog nisu po meri, ustvari niko im nije po meri samo da gunđaju, negoduju i laprdaju.
    Doći će dan da ta jalova grupa izumre pa da Novi Sad bude pravi grad gde se neće deliti po starini i generacijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.