SPS očekuje neko ministarsko mesto više, DS smatra da je nebitno ko će biti premijer

Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da poštuje odluku Aleksandra Vučića da Ana Brnabić bude premijerka, ali poručuje i da SPS očekuje veće učešće u vlasti u Srbiji.
"Ja sam uvek govorio da nam je cilj veće i značajnije učešće moje partije i partije Jedinstvena Srbije Dragana Markovića u vlasti u Srbiji i perspektiva naše dugoročene saradnje sa SNS-om i Aleksnadarom Vučićem", rekao je Dačić. On je naveo da SPS očekuje da dobije "neko ministarsko mesto više".
 
"Nije važna moja funkcija, već veći uticaj cele moje partije", rekao je Dačić. Upitan da li će u novoj vladi biti mesta za potpredsednika SPS Branka Ružića i da li bi on to voleo, Dačić je rekao da još uvek nisu razgovarali o imenima. Vučić je prethodno najavio da će SPS imati značajnu ulogu u narednoj Vladi, za koju je kazao da će verovatno imati jedno ili dva ministarstva više.
 
Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je, povodom odluke da je novi mandatar Ana Brnabić, da je ta odluka u najboljem interesu Srbije. Ona je dodala da očekuje da će Ana Brnabić dobiti ubedljivu podršku poslanika u parlamentu i da će biti vođa tima koji će Srbiju i dalje da vodi ka Evropskoj uniji.
 
"Uverena sam da će novi mandatar uz podršku članova Vlade, ali i predsednika Srbije, nastaviti da vodi zemlju putem saradnje sa regionom, Evropom i čitavim svetom", rekla je ministarka građevinarstva. Ona je dodala da očekuje da će novi mandatar voditi Srbiju putem daljeg ekonomskog razvoja, ulaganja u infrastrukturu i nastavka započetih reformi u svim oblastima društva.
 
U vladajućoj koaliciji, međutim, ima onih i koji su nezadovoljni Vučićevom odlukom. Tako je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da Ana Brnabić nije njegov premijer.
 
"Samo jedna rečenica. Ana Brnabić nije moj premijer", rekao je kratko Marković. On je, podsećamo, ranije rekao da JS neće glasati za premijera i Vladu na čijem je čelu osoba koja nije domaćin, nema dece, međunarodnu popularnost i kontakte.
 
Opozicija različito o izboru Ane Brnabić
 
Predstavnici opozicije različito su ocenili odluku. U DS smatraju da je "nebitno" ko će biti premijer, Dveri kažu da je o izboru mandatara "odlučio Zapad", a LDP najavljuje podršku svakom "hrabrom potezu" koji će nešto promeniti.
 
Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je da je informacija o tome ko će preuzeti kancelariju premijera nebitna jer već pet godina o sudbini naroda u Srbiji odlučuje jedan čovek.
 
"Ta informacija potpuno je nebitna jer već pet godina i funkciju premijera i predsednika i vrhovnog komandanta i koordinatora službi i spasitelja iz poplava i vozača kamiona kroz tunele obavlja samo jedan čovek koji jedini odlučuje o sudbini ovog naroda", naveo je Šutanovac.
 
On je ocenio i da se u Srbiji uspostavlja "sultanat" u kome postoji jedan sultan i mnogo vezira, među kojima je i Ana Brnabić. Po njegovim rečima, informacija o imenu mandatara je samo "informacija ko će preuzeti odgovornost za sva Vučićeva nerealizovana obećanja". 
 
Šutanovac je istakao u da je nakon razgovora sa predstavnicima vladajuće većine i dela opozicije, predsednik Aleksandar Vučić odredio mandatara koga niko tokom tih razgovora nije predložio što govori u prilog tezi da se u Srbiji simulira demokratija nauštrb svih gradjana koji u Srbiji svakoga dana žive sve lošije. Kako je ocenio, novi premijer će imati autoritet samo ukoliko u prvoj nedelji uhapsi odgovorne za Savamalu i batinaše koji su napali novinare i gradjane na dan polaganja Vučićeve zakletve.
 
Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da Ana Brnabić ima veće poverenje zapada od predsednika Srbije Aleksandra Vučića. "Ana Brnabić ima veće poverenje zapada od Vučića. Zato predsednik mora da predloži ono što mu je zapad naredio. Izgleda da se nije mnogo pitao", naveo je Obradović.
 
Liberalno demokratska partija saopštila je da je interesuje politika, a ne ličnost Ane Brnabić i da će podržati svaki njen "hrabar potez" kojim se menja ono što ta stranka smatra lošim.
 
"Odnosi između LDP i Brnabić zavisiće od njene spremnosti da napravi razliku između Brisela i Moskve, definišući kao prioritet evropsku budućnost zemlje, od njene sposobnosti da preseče gordijeve čvorove u regionu, od Bosne i Hercegovine i Kosova do Hrvatske, što je preduslov čupanja Srbije iz živog blata devedesetih", istakla je ta stranka.
  • đokica

    16.06.2017 16:43
    IMAM I JA ŠTA DA KAŽEM!?
    Ali prvo jedno Ministarsko mesto!
  • Salmonela

    16.06.2017 13:16
    Gej buducnost...
  • mladen

    16.06.2017 12:19
    @čekićar
    Treba nam OVO:

    http://www.mojnovisad.com/vesti/kokan-mladenovic-ovoliko-zlo-mora-biti-uguseno-u-krvi-90-te-su-dosle-na-naplatu-id2688.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija