Neatestirane plinske boce potencijalno opasne, u Srbiji ih bar 200.000

Plinske boce za kućnu upotrebu moraju da budu atestirane, a i one bez atesta mogu da se zamene gotovo na svakom prodajnom mestu u Srbiji, ali za iste takve - neatestirane.

Nedavna nezgoda na Halkidikiju, u kojoj je teško povređena petočlana srpska porodica, poslednje je upozorenje za sve vlasnike plinskih boca da obavezno atestiraju te naprave, a pitanje je koliko takvih tempiranih bombi ima u Srbiji. U hrvatskom društvu za zaštitu potrošača nedavno su istakli da čak 200.000 plinskih boca u toj zemlji nije atestirano, a predstavnici srpskog udruženja imaju sličnu pretpostavku.

"Nema razloga da se mi u tom pogledu razlikujemo od Hrvatske. U poslednje vreme dobijali smo brojne žalbe građana da kada odnesu plinske boce na punjenje, dobiju kao zamenu stare i neatestirane boce. Dakle, iako su već jednom platili atest, moraju ponovo to da učine. Problem postoji, zato je neophodna potpunija kontrola tih boca", kaže za "Blic" Petar Bogosavljević iz ovog udruženja.

Trenutno je situacija takva da mnogi vlasnici plinskih boca i ne znaju da li im je uređaj atestiran.

"Bocu ispraznim na svaka tri meseca, a punim je na pumpi. Kada odnesem na punjenje, oni mi donesu drugu bocu. Samo mogu da pretpostavim da je ispravna pošto nigde na njoj ne piše ni da li je atestirana ni dokle joj je rok trajanja", objašnjava Ljiljana Lazić.

S druge strane, na nekim plinarama prodaju gas i u atestiranim i neatestiranim bocama.

"Kada sam odneo bocu na pumpu, prodavac ju je pogledao i rekao "nije vam atestirana". Otišao je unutra i uzeo drugu punu bocu, takođe neatestiranu, i dao mi je. Praktično ako im date atestiranu, oni vam drugu takvu vrate, ako ne, vrate vam punu, moguće neispravnu bocu. Ne znam da li je to dozvoljeno, ali ne bi trebalo da bude", kaže za "Blic" Beograđanin Miloš Marković.

Postoji i nekoliko distributera plinskih boca koji se neodgovorno služe različitim trikovima kako bi došli do profita.

"Reč je o registrovanim firmama koje bespravno žigošu bocu bez prisustva tela imenovanog od Uprave za transport opasnih predmeta. Pošto svaki distributer ima prijavljen logo i boju boce, oni samo prefarbaju taj uređaj, na primer u plavo, na osnovu čega se zaključuje da je ta boca atestirana 2015. godine, a u stvari joj je atest star devet godina i važi još samo godinu dana. Takvih boca, nažalost, ima na tržištu i predstavljaju veliku opasnost", kaže jedan od distributera.

Zbog toga je savet korisnicima da boce pune u punionicama, a ne na pumpama.

  • Prevaren jednom

    09.08.2017 07:57
    Neopevenim
    Elektronska vaga koja za praznu flašu piva pokazuje 0.5kg ne može biti netačna.
    Životinja koja namerno namesti vagu na +2kg i vara svakog kome proda, a povremeno menja mesto i maše falsifikovanim papirom mora biti istrebljena kao trgovac.
    To je najgora vrsta lopova koja vara sirote ljude, A danas smo svi takvi.
    Vi koji se javljate ste iste lopine i branite branšu.
    Ili trujete narod hemijski zagađenim lubenicama ili kradete na vagi.
    Neće dugo ni vaše.
    Sve što radite radite pred višom inteligencijom koja vas vidi i vratiće vam.
    Ili će to biti otkaz kamiona ili iznenadne kazne.
    Ne postoji dozvoljeno odstupanje od dva kilograma na stonoj vagi, d ali ste vi normalni?
    To se namerno podesi trimerom za baždarenje na elektronici.
    Mora da se Kać ponosi na tvoj komentar, nesretnice... u Kaćanima je ostalo poštenja, onim pravim.
  • Kaćanka

    08.08.2017 18:02
    @Prevaren
    I neka si prevaren...imaš oči a vidim imaš i jezik...a možda joj je takva vaga gde je dozvoljeno odstupanje ±2 kg. ..a možda ne valja ta gde si proveravao!!
  • Misko-NS

    08.08.2017 17:57
    @Prevaren
    Nemas kuci bazdarenu i atestiranu vagu :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.